Održano 1. kolo Hrvatske lige – Ribolov grabežljivaca iz čamca

Vijesti

Sada već povijesno 1. kolo lige održano je prošli vikend 02.07.2017. na jezeru Lešće pored Ogulina, Na prvom takvom službenom natjecanju u Hrvatskoj sudjelovalo je 8. ekipa. Natjecateljska staza u dužini od oko 2,5 km protezala se od ušća rijeke Bistrac u jezero pa sve do mosta u Trošmariji. Natjecatelji su na izbor imali dubinu od svega 3 m pa sve do 20 m a sudačka ekipa organizirana je i na obali i na čamcu.

Nakon 6. sati zahtjevnog natjecanja na novom terenu za većinu ekipa ulovljeno je 23 komada ribe u mjeri. Iako se očekivalo da najlovnija riba bude smuđ to se pokazalo kao loš izbor jer smuđ jednostavno nije pokazao interes iako su ga ekipe koje koriste naprednu elektroniku locirale. Ulovljen je samo jedan ali ispod mjere te nije priznat kao ostvareni ulov ekipi Podravke.

Da li je posrijedi zakašnjeli mrijest ili vodostaj koji je narastao gotovo 1 m preko noći, ili dotok iz HE Gojak potpuno blatnjave vode, možemo samo nagađati. Iako je ribolov na jezeru Lešće bio težak i slab neke ekipe su se snašle i ostvarile ulove klena i grgeča koji su im donijeli dobar plasman na početku nove lige u Hrvatskoj.

Najbolje rezultate u takvim uvjetima ostvarili su:

1. Pontoon21 – Mario Matijašić i Hrvoje Kuzmić s 2596 bodova.
2. HS team – Silvio Šimunčić i Mirko Hanžeković s 2566 bodova.
3. Interland 1 – Hrvoje  Šestak i Zvone Županić s 1809 bodova.

  

Nakon prvog kola svi su bili na kraju ipak zadovoljni jer su proveli dan u dobrom društvu pored roštilja i hladnog pića na samom jezeru Lešće za koje s pobrinuo odličan domaćin natjecanja ŠRD Ogulin.

Na rasporedu je sljedeće kolo zakazano već za ovaj vikend – 09.07.2017 na Cirki, Varaždin a domaćin natjecanja je ŠRD Varaždin.
Sama ideja pokretanja ovakve lige nije nova i datira iz 2012. godine ali zbog velikog interesa za Bass ligu iz čamaca od ove se ideje odustalo do ove godine sada jer se tijekom ovih godina pokazalo po raznim održanim kup natjecanjima da postoji veliki interes za ovakav tip natjecanja a ne iziskuje velika inicijalna sredstva za ekipe i klubove koji imaju prijavljene ekipe u natjecanju. Osim klubova i natjecatelja postoji i interes sponzora za takav oblik natjecanja posebno ako se radi o prvenstvu države kroz nekoliko kola natjecanja.

Nakon pokretanja inicijative i osnivanja Povjerenstva lige te donošenja Pravilnika lige HŠRS je dao suglasnost za pokretanje lige u sezoni 2017. kao lige sa statusom probne lige. Uz suglasnost HŠRS-a za povjerenika lige izabran je Hrvoje Kuzmić dok su u povjerenstvu još i Mirko Hanžeković, Zvone Županić, Tomislav Šimunović i Dubravko Fajt.

To je zasad jedina vrlo atraktivna disciplina Fipsed-a koja nije službena liga u HŠRS-u. Sama disciplina je vrlo atraktivna i njezinim pokretanjem dobili smo jednu novu dimenziju spin ribolova u Hrvatskoj.

Liga nije ograničena na posebnu opremu i mamce niti na vode na kojima ima određene vrste riba te je time dostupna velikom broju ribiča koji se tradicionalno bave takvim načinom sportskog ribolova na Hrvatskim rijekama i jezerima.

Datumi kola lige i natjecateljske vode određene prema sljedećem rasporedu: 2.7.2017. Lešće , Ogulin (akumulacija – izvanbrodski motor + el. motor) 9.7.2017. Cirka , Varaždin (el. motor) 27.8.2017. Zrinski, Varaždin (elektro motor) 17.9.2017. Stara Drava, Donji Miholjac (elektro motor) 15.10.2017. Šoderica , Koprivnica (elektro motor).