Završeno 61. Svjetsko Prvenstvo

Vijesti
Podjelom medalja i trofeja najboljima nacionalnim timovima i pojedincima svečano je zatvoreno 61. Svjetsko prvenstvo u ribolovu udicom na plovak koje je od 8. do 14. rujna bilo održano na derivacionom kanalu HE Dubrava u Međimurju.
Nakon dva dana natjecanja ribu je najbolje lovila reprezentacija Nizozemske. Trener ekipe Jan Vehojven istaknuo je kako je ribolov na promjenjivim i iznimno teškim uvjetima bio zahtjevan, ali su se Nizozemci znali prilagoditi i na kraju  zasluženo pobijedili. Drugi su bili Česi koji su u nedjelju popravili nešto slabiju subotu, a treće mjesto pripalo je reprezentativcima Srbije.

Cijelo prvenstvo proteklo je u znaku Nizozemske i Srbije, jer su te dvije nacije uzele medalje i u pojedinačnoj konkurenciji. Goran Radović je bio zlatni ispred dvojice Nizozemaca Stefana Altana i Arjana Klopa. Preuzimajući pobjednički pehar Radović je kazao kako se vratilo višemjesečno treniranje i priprema za zaista specifične uvjete kakvi su vladali na 3,8 kilometara dugoj dionici između Svete Marije i Donje Dubrave. Pohvalio je organizatore na odličnom poslu rekavši da je sve bilo na vrhunskoj razini. Medalje pobjednicima uručio je predsjednik Svjetske ribolovne organizacije FIPSed-a Claudio Mateolli koji je također imao samo riječi hvale na račun organizatora. Govoreći o vrhunskim uvjetima, ipak je spomenuo jednu stvar koja je djelomično pokvarila prvenstvo – a to je vrijeme. No, to je ipak bila viša sila, a na kraju, usprkos strahovima, natjecateljski dani su bili skoro pa savršeni, poručio je. Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek koji je uručio pobjedničke trofeje naglasio je podjeljenost emocija, jer je tužan zbog vremena koje je zahvatilo ovaj dio Europe, ali sretan zbog vrhnske razine organizacije i broja posjetitelja. Predsjednik Organizacijskog odbora SP-a Zoran Pfeifer naglasio je kako je prvenstvo bilo pun pogodak jer je svakog dana natjecanje pratilo više od 5 000 gledatelja što je najbolji dokaz popularnosti sporta u ovim krajevima. Okupljenima su se obratile i saborska zastupnica Sunčana Glavak, te zamjenica međimurskog župana Sandra Herman koje su izrazile želju da se sudionici prvenstva vrate u našu zemlju. Prvenstvo je zatvoreno vatrometom nad Prelogom.

Hrvatska reprezentacija, koja je nakon subotnjeg ribolova bila druga, nije uspjela povezati dva odlična dana. No, momci pod stručnim vodstvom Drage Filipašića i Miljenka Perka odradili su solidnu nedjelju što je bilo dovoljno za konačno šesto mjesto. To je drugi najbolji rezultat Hrvata na seniorskim svjetskim prvenstvima. 2008. u Parizu bili smo peti. Za Hrvatsku su nastupali: Dejan Vondrak, Alan Perko, Dražen Štajduhar, Martin Vrčković, Nikola Filipašić i Davor Florijanić. Svjetsko prvenstvo u brojkama Tijekom tjedan dana koliko je službeno trajalo SP u ribolovu udicom na plovak na vodi kanala HE Dubrava bilo je 37 reprezentacije koju je činilo 410 natjecatelja i pratećih osoba. Regularnost natjecanja pratilo je 211 sudaca, a uhvaćeno je 1 100 kilograma ribe. Sve ribe nakon vaganja vraćene su u vodu. Prvenstvo je pratilo 50 akreditiranih novinara iz 15 zemalja, a među njima je bio i reporter britanske televizije Sky sports Andy Ford.

On ribolov prati posljednjih 14 godina koliko radi za britansku tv kuću i istaknuo je kako je ovo najbolje organizirano prvenstvo do sada. “Uvjeti za natjecatelje bili su odlični, a po prvi put i mi novinari imali smo sve što nam je trebalo. Prvi put sam u Hrvatskoj i čuo sam priče o ljepoti vaše zemlje, ali ono što sam doživio me fasciniralo. Ljepota prirode, izrazito gostoljubivi ljudi te vrhunska hrana su ono zbog čega ću se sigurno vratiti” kazao je Ford. Sljedeće Svjetsko prvenstvo 2015. godine bit će održano u Sloveniji. Izvor vijesti: http://www.emedjimurje.hr/

Fotografije: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.729039187149832&type=1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)