U Kumrovcu otvoreno 29. Svjetskom prvenstvu u ribolovu pastrva prirodnim mamcima

Vijesti

Natjecanje se odvija u sektorima bez startnih brojeva, a ocjenjuje se količina ulovljene ribe. Tko ulovi najviše pastrva osvaja najviše bodova i pobjeđuje. U toj su disciplini najjači Francuzi, a ove godine oformljena je i ekipa Hrvatsko zagorje.

Disciplina lova na pastrve specifičan je sustav ribolova koji u svijetu nije zakonski odobren, ali u slučaju organizacije Svjetskih prvenstava se dozvoljava kroz ta tri dana takav vid ribolova u promotivne i turističke svrhe.

Interesantno je da su Hrvati, iako nisu polučili veći uspjeh, sudionici svih 29. Svjetskih prvenstava, a sve s ciljem kako bi uživali u ribolovu i druženju.

Dobrodošlicu svim prisutnima poželio je Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec.

-Veseli smo što smo što smo domaćini ovakvom prekrasnom Svjetskom prvenstvu, 29. po redu u ribolovu na pastrvu. Sretan sam što vidim ovoliko mnogo ekipa koje će se takmičiti na rijeci Sutli – rekao je Šplajt te svim natjecateljima poželio sreću i puno uspjeha u ribolovu te da uz lijepo druženje kući ponesu prekrasne uspomene iz Zagorja.

Župan krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što se ovo Prvenstvo održava upravo u Zagorju.

-Vjerujem da će domaćini, Općina Kumrovec i Grad Klanjec biti sjajni domaćini. Hvala Svjetskom ribolovnom savezu što nam je dao tu mogućnost da budemo organizatori. Čestitam našem nacionalnom i županijskom savezu i lokalnom ribičkom društvu na svom uloženom trudu da bi se ovo natjecanje održalo. Naša Sutla je zaštićena u Naturi 2000 i vjerujem da ćete biti više nego oduševljeni njezinom ljepotom i želim vam uspješne rezultate – poručio je Kolar.

Predsjednik Hrvatskog sportsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever zahvalio svima koji su pripomogli u organizaciji ovog Svjetskog prvenstva kao i svim sudionicima na ovom Prvenstvu kojima je poželio puno uspjeha.

-Tko je najbolji i pojedinačni i ekipno neka pobjedi – poručio je.

Prvenstvo je otvorio predsjednik Svjetske ribolovne federacije Ugo Claudie Matteoli kojem je ovo prvo prvenstvo u ribolovu na pastrvu.

-Jako sam sretan jer je obično ovakva vrsta natjecanja u Francuskoj, Bugarskoj, Italiji, ali ne u Hrvatskoj. Sretan sam što sam ovdje i hvala svim organizatorima. Ova prigoda odlična je prilika za turizam i ribolov ove regije. Francuzi, Bugari, Talijani će ovim putem upoznati ovaj dio Hrvatske za koji sam siguran da ne poznaju – rekao je.

Nema sumnje da će boravak inozemnih timova biti odlična promocija za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju, ali i sportski ribolov.
Samo natjecanje počinje sutrašnjim treningom, a u dva dana natjecanja tijekom vikenda zbrajaju se rezultati četiri izlaska u prvom i četiri u drugom danu.

Svaki natjecatelj bit će u jednom od bokseva, a prilikom svakog od ta četiri izlaska ribolov traje 40-ak minuta. Povratkom u centralni boks vidi se koliko je pojedini natjecatelj ulovio ribe. Zbrajanjem tih izlazaka kroz dva dana dobit će se pojedinačni i ekipni rezultati i proglasiti najbolji.

Naslov svjetskih prvaka s lanjskog Svjetskog prvenstva održanog u Francuskoj brane reprezentativci Italije. Na Sutli se, uz tehničku ekipu prvenstva okupila i reprezentacija Hrvatske u ovoj discpilini, a uz nju će na prevenstvu nastupiti i reprezentacija Krapinsko-zagorske županije, sastavljena od hrvatskih ribolovaca koji se natječu u Hrvatskoj pastvaškoj ligi.