Ribokradicama 27 000 kuna kazne

Vijesti

Franjo A. iz Novog Virja i Petar A. iz Đurđevca prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda đurđevačkoj Zajednici sportsko-ribolovnih klubova dužni su platiti 27 000 kn za nezakonito ulovljenu ribu. Uz odštetu, Franjo i Petar Zajednici moraju podmiriti i 9800 kuna sudskih troškova.
Prije četiri godine Franjo i Petar na rijeci Dravi kod Novog Virja postavili su dvije mreže a dok su krenuli tjerati ribu u mreže, ulovio ih je ribočuvar.

U mrežama koje je nedopušteno postavljati na Dravi bilo je čak 107,5 kilograma plotica i podusta pa je (ibočuvar protiv njih podnio kaznenu prijavu zbog
protuzakonitog ribolova i zaplijenio ribu koja je poslužila kao dokaz. Franjo i Petar su prije tri i pol godine presudom koprivničkog Općinskog suda kažnjeni za protuzakonit ribolov, a Zajednica je upućena da odštetu riješi dogovorom s krivolovcima ili privatnom tužbom.
Nakon što su Franjo i Petar odbili prijedlog za podmirenje odštete, Zajednica je pokrenula sudski spor protiv njih kako bi naplatila štetu koja je nastala  njihovim krivolovom. Franjo i Petar pokušali su osporiti visinu odštete jer su podusti i plotice najjeftinije ribe na tržištu te su naveli i da mjesto na kojem su uhvaćeni u krivolovu nije u nadležnosti Zajednice.
Sud je uvidom u ugdvor o dodjeli ribolovnog pra¬va utvrdio da je mjesto na kojem su Franjo i Petar ulovljeni u krivolovu u nadležnosti Zajednice, a potvrđeno je da je i visina odštete usklađena sa zakonom. Franjo i Petar nisu. osporavali da su bili u krivolovu pa je sud u cijelosti prihvatio tužbu Zajednice i odredio da krivolovci moraju platiti odštetu od 26.800 kuna sa zakonskom kamatom te podmiriti sudske troškove.