Održan Okrugli stol u Osijeku o aktuelnoj problematici

Vijesti

Hrvatski sportski ribolovni savez i Poljoprivredni fakultet u Osijeku održali su na osječkom fakultetu okrugli stol o temi “Usklađivanje zakonodavstva i organizacijske strukture ribiča”. Moderator je bio prof. dr. sc. Anđelko Opačak sa Zavoda za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

O ribičkoj problematici govorili su Anđelko Martinčević i zamjenik osječko-baranjskog župana, dr. sc. Željko Kraljičak o temi “Važnost ribičkih udruga za lokalnu zajednicu”, a tajnik Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza Tomislav Feldhofer o “Problematici ribolovnih dozvola i članstva u ribičkim udrugama”.

Prisutni su bili i Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, i Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza.

Neusklađenosti zakona i prakse otežavaju rad i djelovanje ribičkih udruga

Kraljičak je istaknuo važnost ribičkih udruga koje daju doprinos očuvanju ribolova i na taj način i razvoju specifičnog dijela turizma. Istaknuo je kako u razgovoru s ribičima sve češće dobiva informaciju o neusklađenosti zakona i prakse koje otežavaju rad i djelovanje udruga, a govorio je i o Financiranju programa i projekata sportskih ribolovnih društava od strane Osječko-baranjske županije. Martinčević je kazao kako bi se mogućnost kupnje ribolovne dozvole bez plaćanja klupske članarine mogla loše odraziti na sportski ribolov i kazao kako ne bi trebali ići tragom prakse u susjednoj Srbiji, gdje se broj članova ribiča s 90.000 prepolovio, već naprotiv ići putem susjedne Mađarske u kojoj je broj ribiča dosegnuo broj 300.000. To je, smatra Martinčević, velik potencijal jer svi ti ribiči kupuju mamce, ribolovni alat i pribor…

Ujedno je upozorio na trenutne trendove – stagnaciju članstva i starenje članova, dva elementa koja su povezana i zbog kojih bi u pitanje moglo biti dovedeno održavanje ribolovnog fonda i uređenje okoliša putem članstva i distribucija ribičkih dozvola

Izvor:

http://www.glas-slavonije.hr/