Rekreativne ribiče treba osloboditi nepotrebnih nameta

Vijesti

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković iz Kluba Socijaldemokrati upozorio je u petak na ‘pretjeranu naplatu’ dozvola i dodatnih naknada za rekreativne ribolovce u Hrvatskoj istaknuvši da je u saborsku proceduru uputio zakonske dopune kojima bi se to promijenilo.  U Hrvatskoj je komplicirano i skupo biti ribič, primjerice uživanje u prirodi uz vodu u Osijeku košta 127 eura godišnje u što ulazi ribički ispit, identifikacijska isprava ribiča, godišnja ribolovna dozvola čija cijena varira i članska iskaznica, kazao je Hajduković na konferenciji za novinare u Saboru.

No, i nakon svih tih troškova, dodao je, ne možete ribariti na miru već vam treba i mapa svaki put kada idete pecati. S dozvolom iz Osijeka ne možete riboloviti primjerice u Baranji niti na bilo kojem drugom području osim na onom na kojem ste kupili dozvolu od ovlaštenika ribolovnog prava.

U Osječko-baranjskoj županiji postoji šest ovlaštenika ribolovnog prava, a u cijeloj Hrvatskoj 127, svaki sa svojim politikama i pravilima, tako da uz sve navedene troškove, ako želite riboloviti izvan Osijeka, to će koštati dodatnih 80 eura ili primjerice u Kopačkom ritu dodatnih između 66 do 160 eura, pojasnio je Hajduković.

Dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu stoga predlaže da se kupnjom jedne ribolovne dozvole može rekreativno riboloviti na svim otvorenim vodama odnosno tekućicama u Hrvatskoj, kao što je primjerice s dozvolama na Jadranu. Predlaže i da najmanje područje ovlaštenika ribolovnog prava bude županija i da im se broj ograniči na 20-ak, kao i da se jasno razgraniči sportski i rekreativni ribolov.

„Svašta se rodi u mutnoj vodi, pa tako i mnogo riba koji parazitiraju na takvom sustavu. Taj sustav treba razbistriti!“, istaknuo je Hajduković.

ZAGREB, 12. siječnja 2024. (Hina)