Propalo čišćenje jezera Trakošćan, izabran novi izvođač radova

Vijesti

Iako je prema prvim planovima Hrvatskih voda Trakošćansko jezero već trebalo biti izmuljeno, to se nije dogodilo. Rokovi se stalno prolongiraju, a nedavno je s izvođačem radova zbog kašnjenja, ugovor raskinut. Ovih dana odabran je novi izvođač varaždinski Hidroing.te će izmuljivanje odraditi za 2 i pol milijuna eura.

Kamioni i građevinska mehanizacija ovih su dana u Trakošćanu, sanira se i gradi pješačka staza oko jezera. Samo jezero i dalje je suho. Nakon šest desetljeća taloženja mulja, dva milijuna eura vrijedan projekt izmuljivanja bisera Hrvatskog zagorja počeo je potkraj 2021.

Tvrtka Bagerkop Roberto počela je čišćenje prije nešto manje od dvije godine, prema prvim procjenama danas smo trebali imati ovdje očišćeno jezero no ostala je prava savana.

Do danas je izmuljeno samo 14% jezera, odnosno izvađeno manje od trideset tisuća kubnih metara sedimenta, od predviđenih dvjesto tisuća. Tadašnji je izvođač tvrdio kako je mulja puno.

‘Ima više sedimenta nego planirano, dolje je tri i pol metra, dolje ga ima puno više, nismo došli do dna ali ima ga puno više’, objasnio je izvođač Boris Rauš.

Zbog kašnjenja s radovima Hrvatske su vode s tvrtkom Borisa Rauša raskinule suradnju.

Milan Rezo, direktor VGO-a, tvrtke koja održava jezero i prostor oko njega, kaže kako su naplatili garanciju od 201 tisuće eura, a sve dalje je u nadležnosti pravosuđa.

Ovih je dana odabran novi izvođač. Riječ je o varaždinskom Hidroingu. Iako je ponudu dala i tvrtka HIS iz Višnjice, koja je nudila 5,64 milijuna eura, više nego dvostruko od cijene procijenjenih radova.

‘Ne vjerujem da itko razuman ne bi prihvatio tu ponudu jer se radi o čišćenju jezera i eventualnom uređenju staza’, dodao je Rezo.

Za koji tjedan počet će izmuljivanje, a ako vrijeme posluži, iz Hrvatskih voda jamče da će barem dio jezera biti očišćen do kraja godine.