Zbrajaju se štete nakon poplave, stradali i ribički domovi

Vijesti

Prije tjedan dana jezero Šodericu i područja nizvodnije uz Dravu  zadesila je poplava koja se ne pamti na ovim područjima. Voda se povlači, ali posljedice će ostati dugotrajne, a štete višemilijunske, posebno na Šoderici gdje je bila najteža situacija. Jezero je bilo doslovno potopljeno jer se rijeka Drava probila preko pruge i zaštitnog pružnog pojasa ako je i postojao i napravila pravu katastrofu.  Stradalo je puno vikendica te javni objekti  na legradskoj strani jezera dok je na drugim dijelovima potopljeno radilište Nexe grupe te na stotine ilegalnih vikendica, kamperica i čamaca. Uništena su i tri kolosijeka pruge te oštećeno nekoliko vagona za prijevoz šljunka. Poplavljene su   bile i dvije šljunčare na jezeru Autoput Šaran 2 i Tin Agro te romsko naselje i Dravska ulica u Drnju.

Na Šoderici su teško stradali i ribički domovi, posebno od ŠRK Podravke koji je potpuno uništen dok je ribički dom od ŠRK Koprivnice oštećen. Stradala je i nadstrešnica ŠRK Šoderica na jezeru Ribnjak dok je riba vjerovatno pobjegla iz jezera nakon spajanja s jezerom Šoderica.

Osim Šoderice stradalo je i C/R jezero Autoput gdje je oštećena nadstrešnica i drugi objekti a jezero se spojilo s Dravom tako da je izgledno da je i tamo riba napustila jezero. Stradala su i druga ribička društva nizvodno uz Dravu, ŠRK Bistri Repaš Drava je potopila jezero Zeleni brijeg te ŠRK Šaran i ŠRK  Amur Molve kojima je Drava spojila jezera na Sekulinama i napravila velike štete na objektima.

Voda se sada povlači, dok na Šoderici trenutno pada oko 15 cm dnevno s tendencijom smanjenja jer jedini izlaz vode je sada kod Stare Šoderice  i ovim tempom to bude trajalo još dvadesetak dana  do normalnog vodostaja. Kreće se polako sa sanacijom. Bit će to zahtjevan posao za lokalnu samoupravu ali i za ribiče koji najviše koriste jezero.

Šoderica sad polako postaje i ekološka bomba, u vodi je završilo svašta. Osim što je Drava donijela svašta tu je i sav mogući otpad od nekoliko stotina ilegalnih bajti, kamperica i radilišta.  A ne treba zaboraviti ni HŽ ex  Praonicu vagona kod jezera Dezinfekcija koja nikad nije sanirana a sad je bilo pod vodom te je voda u Dravu nosila mazut i razne kemikalije koje su uskladištene na tom području.  Zbog pritiska vode ti materijali su vjerovatno ušli i prošli kroz jezero Šodericu.

Zbog  ogromne štete uslijed nezapamćenih poplava Župan Darko Koren  donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode poplave na području općina Drnje, Legrad, Peteranec, Hlebine, Gola i Ferdinandovac. Rijeka je dosegnula rekordan vodostaj od 616 centimetara, na mjestima se izlijevala iz korita u bujicama, a napravila je veliku štetu na usjevima, u naseljima, dvorištima i cestama.

– Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode općinskom povjerenstvu, dok općinsko povjerenstvo u roku od 15 dana treba izraditi prvo priopćenje. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu treba dostaviti u roku od 50 dana – navode iz Županije.

Foto. M. Hanzekovic, S.Brajkovic