Preporuke o sprječavanju zaraze domaćih životinja virusom ptičje gripe

Vijesti

Iz nadležnog Ministarstva napominju kako je riječ o vrlo zaraznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica

Nakon današnje službene potvrde Centra za veterinarstvo, odnosno Centra za peradarstvo, pozitivnog nalaza na ptičju gripu podtip H5N8, županijski Stožer za civilnu zaštitu održao je izvanrednu operativnu sjednicu.

Na sjednici je data kronologija događanja od 10. siječnja, kada je pronađeni prvi uginuli labud na jezeru Šoderica, do danas, kad ih je pronađeno ukupno 11.

Svi labudovi poslani su na analizu u Centar za peradarstvo, no u ovom trenutku stigao je prvi virusološki nalaz koji potvrđuje ptičju gripu koja nije opasna za ljude, već samo za domaće životinje. 

Obzirom da je vrijeme preleta ptica, a upravo su vodene ptice prijenosnici virusa, Veterinarska inspekcija apelira na vlasnike domaćih životinja, odnosno peradi, da drže perad u zatvorenom prostoru i pridržavaju se Odluke Ministarstva poljoprivrede kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

Iz nadležnog Ministarstva napominju kako je riječ o vrlo zaraznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Isto tako, riječ je o soju virusa koji nikada nije uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo.

U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede je obaviješteno o pozitivnom nalazu na području Županije i očekuje se naputak Ministarstva o daljnjem postupanju odnosno o eventualnom proglašenju ugroženog područja u okruženju od tri kilometra od zaraženog područja.

Kako bi se smanjilo širenje infekcije Stožer civilne zaštite Koprivničko – križevačke županije donio je sljedeće preporuke:

GRAĐANIMA – zatvaranje peradi u nastambe, ne dolaziti (posebno s djecom) na zaraženo područje i hraniti labudove, svaku sumnju odnosno uginuće peradi, naglo ugibanje u roku 24 sata, prijaviti veterinarskoj inspekciji,

KOMUNALNIM REDARIMA – pojačano praćenje stanja na terenu odnosno općina oko Šoderice, a posebno nakon topljenja snijega

LOVAČKIM UDRUGAMA – ograničenje lova na zaraženom području,

MEDIJIMA – ne ulaziti u zaraženo područje

Svaki ulazak u zaraženo područje zahtijeva dezinfekciju odjeće, obuće i vozila kako bi se spriječilo indirektno širenje virusa u domaćinstva.