Poribljavanje ribolovnih voda u Podravini

Vijesti

HM1_5939Na vodama ZŠRK Koprivnica površine oko 350 hektara sukladno Gospodarskoj počelo je poribljavanje koje će se izvršiti u nekoliko etapa.  Prema Planu poribljavanja  u vode je pušteno ukupno oko 14 tona ribe i to najviše šarana i amura dok su ostale vrste puno manje zastupljene.  Nakon nekoliko godina na tržištu je kupljen  šaran vretenac i  linjak, vrste kojih je sve manje  a spadaju u autothone vrste i mrijeste se na vodama za razliku od  ribnjačkog šarana i amura koji se ne mrijeste. Za ovogodišnju sezonu poribljavanja zajednica je izdvojila 250 000 kuna.

Mole se ribiči da ne vrše ribolov vrsta s kojima je poribljeno 15 dana nakon izvršenog poribljavanja. Potražite informacije za ribiče  na web stranicama  ili Facebook profilima ribolovnih klubova  a ponegdje i na oglasnim  pločama  uz vodu koje najčešći načini obavještavanja ribiča o aktivnostima klubova i ovlaštenika. Preporučamo ribičima  da se prije odlaska u ribolov informiraju na navedenim mjestima o uvjetima ribolova na pojedinoj vodi.

HM1_5918Zabrana ribolova radi poribljavanja je zaštitna mjera kojom se omogućava ribi da se prilagodi uvjetima u novom staništu, da nađe pogodnu lokaciju, zaklon te da se navikne na ishranu. U vrijeme zabrane ribolova i po njenom završetku ribočuvari intenzivnije obilaze vode radi zaštite ribljeg fonda.

Vrijeme trajanja zabrane ribolova nakon poribljavanja u Republici Hrvatskoj je najčešće period koji traje od 5 do 10 dana. Točan broj dana zabrane ribolova definiran je u godišnjem planu te se može razlikovati od ovlaštenika do ovlaštenika.

Zakon o slatkovodnom ribarstvu (NN 49/05 949) zabranjuje ribičima na ribolovnim vodama loviti ribe suprotno gospodarskoj osnovi ili godišnjem planu (članak 37. stavak 2.).

Kaznene odredbe zakona o slatkovodnom ribarstvu (članak 84. stavak 8.) predviđaju kaznu u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna za osobu koja lovi ribe suprotno gospodarskoj osnovi i godišnjem planu.

Kao što se iz priloženog vidi, zabrana ribolova nije svojevoljna odluka pojedinog ovlaštenika ribolovnog prava nego zakonska obaveza koju mora provesti i koje se ribiči moraju pridržavati.

Plan poribljavanja – izvod

riba