Obavijest o otkazivanju službenih natjecanja HSRS

Vijesti

Obavještavamo Vas da je Upravni odbor Hrvatskog športsko ribolovnog saveza na sjednici održanoj 06.06.2020. većinom glasova (15 od 17 nazočnih) odlučio je da se u 2020. godini otkazuju sva službena natjecanja HŠRS. Navedena odluka Upravnog odbora temelji se na slijedečim činjenicama:

  1. Na nivou federacija CIPS-a otkazana su i prebačena u 2021. godinu sva službena međunarodna natjecanja.

2. Večinom glasova Natjecateljske komisije HŠRS prijedlog je da se službena natjecanja ne održavaju

  1. Na upit HŠRS-a upućen udrugama prvoligaških ekipa o održavanju ligaških natjecanja rezultat je bio 8 za ne održavanje, 3 su bile za održavanje liga natjecanja, dok je jedna bila ne opredijeljena.
  2. Ostale discipline športskog ribolova polovićno su opredijeljene.

Hrvatski športsko ribolovnl savez vodio se činjenicom da treba zaštititi zdravlje svih natjecatelja. Trenutno je epidemija koronavirusa (Covid 19) znatno manje prisutna nego prije dva mjeseca. Otvaranjem granica Republike Hrvatske i ulaskom u zemlju mnogobrojnih turista iz zemalja gdje epidemiološka situacija nije tako povoljna, velika je vjerojatnost da će to negativno utjecati i na situaciju kod nas. S obzirom na specifičnost ribolovnih natjecanja i činjenicu da na svakom ribolovnom natjecanjima sudjeluju osobe iz raznih krajeva Hrvatske samo jedno probijanje virusa dovelo bi do nesagledivih posljedica (zabrana kretanja, samoizolacija i slično). U takvim uvjetima (a za to postoje svi izgledi) nije moguć ravnopravan pristup natjecanju svih ekipa koje sudjeluju u službenim natjecanjima Hrvatske. Ako tome dodamo I neke sekundarne razloge: financiranje klubova je gotovo zamrlo radi teške financijske situacije velikog broja privrednih organizacija. Mnogi natjecatelji morali su radi Covida 19 iskoristiti svoje godišnje odmore pa sada ne mogu pristupiti natjecanjima i boriti sa za status svojih klubova, itd. Održavanje ovakvog sustava natjecanja u kojem bi ekipe ili pojedinci u startu bili zakinuti smatramo nerealnim i krnjim.

Kakav bi bio rezultat održavanja ribolovnih natjecanja u gore navedenim uvjetima? Na natjecanjima ne bi pobijedio najbolji, nego onaj kojega je trenutna situacija najmanje oštetila. To nerealno utječe na Izbor reprezentativaca HŠRS za međunarodna natjecanja 2022. godine, na izbor ekipa koje će Hrvatsku zastupati na međunarodnim klupskim natjecanjima, a da se ne govori o neobjektivnom i nekorektnom konstituiranju liga natjecanja 2021. godine.

Na kraju moramo konstatirati da izmjene u Pravilnicima HŠRS donosi Skupština HŠRS, koja će se održati krajem lipnja, što znači da bi se eventualna natjecanja mogla početi tek početkom srpnja 2020. godine.

Gore navedenom ODLUKOM HŠRS: svi klubovi i natjecatelji koji su po važećim pravilnicima HŠRS trebali predstavljati Hrvatsku na službenim međunarodnim ribolovnim natjecanjima 2020. godine, ostvariti će svoja prava u 2021. godini u istim zemljama i na istim natjecanjima kako je to bilo predviđeno za 2020. godinu

Hrvatski športsko ribolovnl savez Izvršiti će povrat uplaćenih kotizacija klubovima I pojedincima koji su izvršili prijave I uplatili kotizacije za 2020. godinu.

Sa činjenicom da donesena odluka isključuje lige za ovu godinu, vjerujemo da će se natjecatelji Sto bolje pripremiti za slijedeču sezonu i za međunarodna prvenstva koja nam predstoje

S poštovanjem,

Hrvatski Sportsko ribolovni savez