Na dva podravska jezera potvrđena ptičja gripa

Vijesti

U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeni su novi slučajevi ptičje gripe. Kod uginulih  crvenokljunih labudova nađenih na području jezera Čingi Lingi i  Šoderica utvrđena je visokopatogena influenca ptica podtipa H5N1, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.  Od početka ove godine u Republici Hrvatskoj je utvrđena VPIP u divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji te jedno izbijanje u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji.

Od 18. studenoga 2023. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (objavljena u 138/2023). Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Kod peradi oboljele od influence javljaju sljedeći znakovi bolesti:

  •  iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka

– I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru – zaključuju u ministarstvu.