Ako ćete na ribolov, možete sami!

Vijesti

Ministar zdravstva Vili Beroš  razveselio je ribiče: Ako ćete na ribolov, možete sami! Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma, kaže Beroš.

Građani još imaju niz pitanja vezano uz prevenciju i suzbijanje pandemije, a na njih je u Dnevniku Nove TV pokušao odgovoriti ministar zdravstva Vili Beroš. Krivulja rasta zaraze u Hrvatskoj još nije eksponencijalna i epidemiološka slika nije loša.

Za sada nam to uspijeva i to je ključ svega. Kao i naše ponašanje i samozaštita i disciplina građana. Brojke su još uvijek dobre i vjerujemo da je velik dio u tome što su građani poslušali naše apele da se pobrinu za starije te da stariji ne napuštaju domove ako nije nužno – objašnjava Beroš.

Građani su i dalje zbunjeni porukama s konferencija za medije gdje se ističe i kako je dobro izaći na zrak, ali i naglašava da svi ostanemo doma. – Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma.

Ako ćete na ribolov možete sami, nikako u društvu – kaže ministar.

Dodaje da su uspjeli za sada dosta prolongirati eksponencijalni rast. – Ako svi budemo odgovorni, ako građani budu vodili računa o samozaštiti možemo ga još jako dugo prolongirati. U pripremi je čitav niz mjera planiran za aktiviranje u skladu s epidemiološkom slikom, za sada nema potrebe za tim, ali ako bude potrebno aktivirat ćemo ih.

U pripremi je i daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša – objasnio je ministar Beroš. Ministar je istaknuo i kako velik dio borbe protiv epidemije ovisi i o ljudima koji su u samoizolaciji te o njihovom pridžavanju mjera kako bi zaštitili i sebe i druge. – Onako kako ćemo se ponašati, o tome će ovisiti i trajanje epidemije i broj oboljelih.

Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji, jer on ovisi o nama samima, o svakome od nas. Ukoliko se ne budemo odgovorno ponašali sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati – kazuje on. Osim toga ministar je objasnio i kako trajanje epidemije uvelike ovisi o ponašanju virusa što je moment koji nitko još ne može točno predvidjeti. – Ukoliko se bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja, no ako ne bude tako spremni smo i za takve scenarije – zaključuje Beroš.