Ribolov može ili ne može – uskoro odluka za cijelu Hrvatsku

Vijesti

Budući da se preporuča boravak na otvorenom i u prirodi, uz nužno pridržavanje propisanih mjera i preporuka, mnoge ribiče i lovce  zanima mogu li se baviti ribolovom i lovom uz pridržavanje zakonske regulative iz lovstva i ribolova te uputa Stožera. Trenutno mišljenje Nacionalnog stožera Civilne zaštite nije reguliralo problematiku i za sada nema zabrane, ali preporuka je da se ostane doma i izbjegavaju kretanja koja nisu neophodna. Naravno, potrebno je pridržavati se adekvatnih zaštitnih mjera i mjera socijalnog distaniciranja.  Neke udruge dozvoljavaju odlazak u ribolov uz primjenu mjera socijalne distance, a druge ne jer tvrde da je nemoguće osigurati pridržavanje te mjere. Odgovor na to pitanje varirat će od županije do županije, zbog čega su sportski ribiči ovih dana iznimno nervozni, a ribolovne udruge, posebno one koje su sportski ribolov privremeno suspendirale, pod paljbom brojnih nezadovoljnih članova.

Hrvatski lovački savez još je prekjučer uputio dopis županijskim savezima i članicama saveza u vezi obavljanja djelatnosti lovstva iz kojeg je razvidno da se mogu odvijati svi radovi u lovištima, sukladno Zakonu o lovstvu, uz poštivanje mjera Stožera Civilne zaštite RH. Također, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za gospodarenje divljači tumači da nema zabrane za radove u lovištima pa i lov uz poštivanje mjera zaštite koje je propisao Stožer CZ RH. Ipak, valja napomenuti da se apelira da se sve aktivnosti svedu na minimum.

Također, kako piše Jutarnji list, u Hrvatskom športsko ribolovnom savezu smatraju da bi sportski ribolov trenutno trebalo obustaviti.

Da, doista je na razini Hrvatske i raznih udruga i regionalnih stožera nastao kaos u razumijevanju, a tome je djelomično pridonio i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je dao jednu izjavu kako je ribolov dopušten. Međutim, ministar je vjerojatno mislio na ribolov u smislu gospodarske djelatnosti. Ipak, mnogi su ribiči i udruge njegovu izjavu odlučili protumačiti kao dozvolu da se bave sportskim ribolovom i sada na razini države imamo problem.” – rekao je predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever.

Sever je stoga ispred Saveza u srijedu uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede, točnije Upravi za ribarstvo, kako bi ta institucija napokon izdala obvezujuće preporuke o sportskom ribolovu koje će vrijediti za cijelu zemlju. No, odgovor na pitanje treba li sportski ribolov biti suspendiran u doba pandemije nemaju niti oni. Izvjestili su kako su zatražili očitovanje Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, čiji odgovor svi lovci i ribolovci željno očekuju!