Raspored međunarodnih natjecanja u sportskom ribolovu

Vijesti

Kalendar svjetskih ribolovnih prvenstava u raznim disciplinama koji je nedavno objavio Fipsed počinje u veljači kada se održava (19. i 20. veljače) 18. svjetsko prvenstvo kroz rupe ledu, tzv. („Ice Fishing“) u Litvi, na jezeru Rekyva. U ovoj disciplini Hrvatska nema svojih predstavnika a ta disciplina ne postoji u Hrvatskoj.
Početkom travnja slijedi 5. svjetsko klupsko prvenstvu u feeder ribolovu koje je održava 9. i 10. travnja u Italiji na kanalu Binanco. Hrvatska će vjerovatno imati predstavnike a za nastup na 11. svjetskom prvenstvu u Ukrajini, 9. i 10. srpnja, nema informacija.
Hrvatska spin reprezentacija (ribolov pastrve umjetnim mamcem s obale) nastupit će na 19. SP u Italiji od 30. travnja i 1. svibnja na rijeci Biterno.
U svibnju se održava 28. svjetsko prvenstvu u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama u Francuskoj, 28.i 29. svibnja na rijeci Bourbne.
U lovu ribe udicom na plovak hrvatske ribolovce ove godine očekuje najviše natjecanja. Osim najvećeg događaja kada je u rujnu Hrvatska domaćin SP , na staroj Dravi u Bilju održati svjetsko seniorsko prvenstvo, hrvatske reprezentacije u raznnim kategorijama nastupiti će na svjetskim prvenstvima širom Europe .
Veterani, Masters i reprezentacija osoba s invaliditetom nastupit će nasvjetskim prvenstvima u Mađarskoj, 11. i 12. lipnja. U Szegedu na tamošnjem kanalu održat će se ove godine 14. SP za veterane, 4. SP za kategoriju Masters i 23. SP za invalide.
26. europsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak za seniore održava u Portugalu, od. 25. i 26. lipnja. Hrvatska na rijeci Sorrai neće imati predstavnika.
Svjetsko klupsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak održat će se 23. i 24. srpnja u Belgiji na kanalu Charleroi-Bruxelles, a hrvatski ribolov trebali bi predstavljati pobjednici Prve HRL – ekipa TSH Sensas Matchfishing Čakovec.

Hrvatska 68. svjetskog prvenstva u lovu ribe udicom na plovak za seniore. Najbolji ribolovci svijeta odmjerit će snage 10. i 11. rujna na natjecateljskoj stazi Stare Drave u Bilju. Stazi je nedaleko Osijeka i na njoj je do sada održano nekoliko velikih i značajnih natjecanja, od Svjetskog klupskog prvenstva (2006.) do završnice Kupa Hrvatske za seniore i juniore (2017.). Staza je lani uređena i obnovljena te je spremna za ovakvo veliko natjecanje u lovu ribe udicom na plovak u Hrvatskoj jedno je u nizu svjetskih i europskih natjecanja koja ove godine organizira svjetska ribolovna federacija (FIPSed).
Mlade reprezentacije (U15, U20 i U25) očekuje nastup na svjetskim prvenstvima, 26. za U15, 35. za U20 i 14. za U25 u Sloveniji na rijeci Savi kod Radeča 6. i 7. kolovoza, dok će ženska reprezentacija u lovu ribe udicom na plovak nastupiti na 28. svjetskom prvenstvu u Francuskoj, koje se održava 20. i 21. kolovoza u Coudekerque Branche.
Hrvatska reprezentacije u spin ribolovu umjetnim mamcem iz čamca, sudjeluje u Poljskoj. Na 13. svjetskom prvenstvu koje će se održati od 6. i 8. listopada na jezeru Orzys.
Hrvatska reprezentacija u ribolov bassa nastupit će na 16. svjetskom prvenstvu u bass ribolovu koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama 20. i 22. listopada na jezeru Murray.
Šaranaška reprezentacija Hrvatske nastupit će na 22. svjetskom prvenstvu u šaranskom ribolovu od 22. do 24. rujna u Ukrajini na jezeru Trident.
FIPSed ove godine organizira i 2. SP u šaranskom ribolovu za žene, od 31. kolovoza do 3. rujna na jezeru Linear Fisherres u Engleskoj. U toj disciplini Hrvatska nema reprezentaciju niti sustav natjecanja za žene.
FIPSed organizira 1. svjetsko prvenstvo ribolovu iz kajaka u Portugalu, 24. i 25. rujna (jezero do Sabor). Hrvatskih predstavnika nema u toj disciplini. Ove godine održava se i 1. prvo svjetsko prvenstvo u disciplini „master feeder“, koje se održava u Španjolskoj 8. i 9. listopada na rijeci Guadrana baz hrvatskih predstavnika kojih neće biti niti na kao ni na SP-u „street fishingu“. Prvo SP u spineraju u urbanoj sredini održava se u Nizozemskoj (Zwolle) 14. i 15. listopada.
Fipsed ima još jednu disciplinu iz spina na kojoj nema hrvatskih predstavnika jer nema takve lige u hrvatskoj. 2. svjetsko prvenstvo u spin ribolovu (umjentim mamcem) s obale na jezeru (Trout Area). Drugo SP u ovoj disciplini održat će se u Rumunjskoj 5. i 6. studenog na Crasna Trout ribnjaku.
FIPSed godinu završava s 3. svjetskim prvenstvom u feeder „Free Style Method“ ribolovu, koje se održava 3. i 4. prosinca u Južnoafričkoj Republici na Bloemhof Dam jezeru. Također bez predstavnika Hrvatske.

Kompletan kalendar natjecanja FIPSED