Prazni se jezero Trakošćan

Vijesti

Danas je započelo pražnjenje vode iz jezera Trakošćan, a uskoro se kreće s izlovom ribe iz samog jezera, a sve u svrhu otklanjanja mulja i čišćenja dna jezera.  Posljednje izmuljivanje napravljeno je davne 1960. godine, a nakon ovog izmuljivanja Trakošćanskom jezeru ovim bi se pothvatom trebao vratiti stari sjaj. Dvorac će se za vrijeme radova moći normalno posjetiti, a ostat će otvorena i većina šetnica oko jezera.  Tom je prilikom Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda organizirao kratki obilazak jezera i upoznavanje s radovima na ovome projektu.

Načelnik općine Bednja, Damir Poljak podsjetio je na potpisan ugovor početkom ove godine.

– Svi se sjećamo 23. ožujka ove godine kada je potpisan ugovor o izmuljenju što je izuzetno važan projekt za očuvanje i prirode i ekološke flore i faune u ovom djelu našeg najljepšeg dijela općine. Projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna očuvati će ovo jezero i ovaj naš bednjanski kraj, ali i doprinijeti daljnjem očuvanju ekološkog sustava, a naravno i poboljšati turističku ponudu same općine Bednje – rekao je načelnik Poljak.

Direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, Danijel Bunić izvijestio je o tijeku radova i o daljnjim planovima rada. Kazao je kako je danas treći dan pretpražnjenja vode iz jezera.

– Ispustili smo razinu vode za jedan metar i još ćemo kroz sljedeća dva dana za pola metra. Nakon toga će se steći uvjeti za izlov ribe iz jezera što je u organizaciji Športsko-ribolovnog kluba iz Bednje i Varaždinske županije. Nakon izlova ribe jezero će se isprazniti do kraja. Iskoristi ćemo topliji dio godine i negdje krajem proljeća, početkom ljeta, kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan steći uvjete da se može građevinskom mehanizacijom izvlačiti sediment iz jezera i planiramo to završiti do sljedeće zime – rekao je Bunić i dodao kako će se za godinu dana, ukoliko bude sve prema planu, radovi privesti kraju, a jezero napuniti svježom vodom. Kako je dodao, napraviti će se ocjedni kanali po jezeru, a sediment iz jezera se odlaže na dva kilometra udaljenu parcelu uzvodno od jezera veličine tri hektara, a koja je u vlasništvu općine Bednje.

Suvremenija metoda ne postoji. Ako se vratimo u vrijeme kad je ovo imanje bilo pod upravom grofa oni su svake dvije godine praznili jezero i izlovili ribu. Međutim to se zadnjih 60, 70 godina nije na taj način radilo i taj sediment nije uklanjan. Mi ćemo temeljem iskustva napraviti plan za održavanje da to bude u nekim intervalima, da li možda da se poklopi s rokom koncesije za ribolovno pravo… Uglavnom gledali smo da bi to bilo u nekim vremenskim intervalima od 20-ak godina – objasnio je Bunić.

Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog Odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije istaknuo je kako su biološka raznolikost i zaštita okoliša blagodati iza kojih se skriva Varaždinska županija, ali da je tu svakako i interes za očuvanjem flore i faune, kao i ribljeg fonda.

– Bilo je rečeno da Športsko-ribolovno društvo gospodari sukladno planu i upravljanju ovim vodama i kako društvo nema tih financijskih mogućnosti, Varaždinska županija u suradnji s općinom Bednja provela javnu nabavu gdje je u svojstvu i svrhu premještanja ribe angažirana tvrtku Ribnjak 1961 d.o.o Siščan iz Čazme koji imaju ribolovnu ovlast i koji će, kada se za to stvore uvjeti i kada voda bude dovoljno nisko, uloviti i selektirati ribu. Autohtonu ribu će odvesti u obližnje ribnjake, dok će alohtone vrste riba biti premještene Agroproteinku – objasnio je Vincek.

O količini ribe u jezeru Trakošćan teško je nagađati. Izvori govore o 5 tona, ali više ćemo informacija saznati kada će doći vrijeme izlova. Isto tako, kako je naglasio Vincek prvenstveno će se brinuti da prilikom izlova bude što manje uginuća, a sukladno zakonu tijekom izlova na terenu će biti prisutna i ribolovna inspekcija.

– S biološkog aspekta i aspekta zaštite okoliša, narušava se biološka flora i fauna ovog jezera uslijed cijeđenja svih silnih godina, unosa biomase s okolnih šuma i to degradira floru i faunu. Ako ne bismo ušli u čišćenje, riba bi uginula, a pročišćeno jezero doprinijet će vidljivosti Varaždinske županije – naglasio je Vincek.

Izlov će krenuti krajem tekućeg tjedna, sukladno dogovoru na posljednjoj koordinaciji, a vrijednost tih radova iznosi 180 tisuća kuna što po pola financiraju Varaždinska županija i općina Bednja. Cijeli projekt je vrijedan oko 15 milijuna kuna, a u koji ulaze dva ugovora – ugovor za radove vrijednosti 14,6 milijuna kuna na bazi procjene od 200 000 kubika sedimenta i ugovor za uslugu stručnog nadzora u vrijednosti 117 500 kuna.

Izvor: https://sjever.hr