Od početka 2021. godine dozvole samo online

Vijesti

Prema novom Zakonu o slatkovodnom ribarstvu koji je na snazi od 2019. godine ribiče na kopnenim vodama u Hrvatskoj čeka dosta novosti posebno one koje se odnose na kupnju ribolovnih dozvola.
Cijena dozvola i članskih iskaznica ostala bi slična ili ista, u prosjeku oko 500 kuna godišnje ali će se promijeniti način kupnje, čemu prethodi i izmjena dosadašnjih potvrda o položenom ribičkom ispitu zbog ažuriranja podataka koje mora svaki ribič sam izvršiti na način će kod zamjene morati sa sobom u Županijski savez ili kod Ovlaštenika ponijeti osobnu iskaznicu i uvjerenje o položenom ribičkom ispitu (zeleni karton ili privremenu potvrdu) te potvrdu o uplati 100 kn i ispunjen Obrazac o zamjeni ispita . Osoba koja mijenja ispit morat će doći osobno zbog skeniranja i davanja suglasnosti potpisom.
Dosadašnje potvrde o ribičkom ispitu izdavane su na običnom kartonu, koji se dosta često oštetio ili izgubio a zamjena se naplaćivala u savezu 50 kn a podaci nisu bili ažurirani. Nove će potvrde biti u obliku osobne iskaznice, na kojoj će biti ispisani osnovni podaci o ribiču i bez nje ribiči neće moći kupiti dozvolu.
Iako je bilo planirano da se zamjena ispita izvrši do 1. lipnja 2020. to se iz raznih razloga nije dogodilo jer su u ribolovnom savezu računali na prolongaciju primjene online kupnje dozvola do 2022. godine.
Ministarstvo poljoprivrede uvjetovalo je ažuriranje podataka i izbacivanje nepotrebne ‘papirologije” i kupnju ribolovnih dozvola elektronskim putem, posredovanjem aplikacije na web-stranicama Ministarstva poljoprivrede. Svi će ribiči, naime, dozvolu za iduću godinu moći kupiti isključivo online. Za one koji to ne znaju ili nemaju računalo kupnju će obaviti u svojoj udrugi nakon izvršene uplate.

Ministarstvo poljoprivrede tako će moći pratiti i tijek novca, jer pojedini ovlaštenici ribolovnih prava (udruge, zajednice ili pojedinci) nisu izvršavali svoje obveze, jer država u ovom trenutku od njih potražuje više od 250.000 kuna.

Takve izmjene načina prodaje dozvola vjerojatno će imati o utjecaj na rad udruga koje su “živjele” prvih nekoliko mjeseci od prodaje dozvola.