ŠRD Klen iz Svete Marije obilježio 40. godina uspješnog rada

Vijesti

U subotu, 18. studenog je Dom kulture u Svetoj Mariji održana je svečanost obilježavanja 40. godina rada ŠRD Klen.  Događaju su nazoćili čelnici HŠRS, predsjednik Vladimir Sever, dopredsjednik SSRD MŽ Stjepan Lisjak i tajnik Darko Oreški, predstavnici desetak SRD Međimurja i Podravine, a posebno su pozdravljeni dožupan Međimurske županije Josip Grivec, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek i načelnik PP Prelog Zdravko Kolarić.

Svečanost je započela intoniranjem državne himne i minutom šutnje za sve pokojne članove. Svečanu sjednicu su vodili Antun Kedmenec, predsjednik SRK Klen, dopredsjednik Dragutin Peter, Dragutin Kedmenec i Igor Mihalac, predsjednik Natjecateljske komisije kluba.

Sa  40 prošlih godina rada nazočne je upoznao predsjednik ŠRD Klen Antun Kedmenec.  – Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, koliko se ja sjećam, malo je bilo ribiča koji su imali ribičke dozvole, većinom se lovilo bez njih, a posebno su to radila djeca. Na području Međimurja tada djeluju 4 velika ribolovna društva u Čakovcu, Murskom Središću, Prelogu i Kotoribi, a krajem šezdesetih počinju se osnivati i manja društva.

– U našoj okolici osniva se 1967. godine Štuka Donja Dubrava, 1968. Drava Donji Mihaljevec, 1976. godine Mrena Donji Vidovec i Smuđ Goričan. Oni koji su imali dozvole, kupovali su ih najprije u Kotoribi jer je tamo bilo najstarije društvo u donjem Međimurju. Kasnije, formiranjem ribolovnog društva Drava u Donjem Mihaljevcu većina ribiča iz Svete Marije kupovala je ribolovne dozvole kod njih.

– Početkom sedamdesetih godina počela je djelovati neformalna grupa svetomarskih ribiča, članova Drave. Dogovaralo se o poribljavanju i čišćenju dijelova ribolovnih terena. To je trajalo nekoliko godina. Iz blagajne Drave odobravala su se sredstva Mjesnom odboru Donji Mihaljevec za razne potrebe. Kada smo upućivali molbu da se pomogne i Mjesnom odboru Sveta Marija, dobivali smo uvijek odbijenicu. Broj članova iz Svete Marije u SRD Dravi bio je oko 40.

Tijekom 1975. i 1976. godine sve više ribiča iz Svete Marije počelo iskazivati nezadovoljstvo radom društva u Donjem Mihaljevcu. Iako su neki sudjelovali u radu odbora i bili natjecatelji, nije se moglo utjecati na pravedan rad društva. To je bio početak razmišljanja o formiranju ribičkog društva u Svetoj Mariji. Tako je na poticaj tridesetak ribiča iz Svete Marije, koji su većinom bili članovi u Donjem Mihaljevcu, a neki i u drugim susjednim ribolovnim društvima, pokrenuta inicijativa i predložen inicijativni odbor za formiranje ribičkog društva u Svetoj Mariji.

Pojavilo 60-tak inicijatora koji su predložili da potpisnici osnivanja društva budu Matija Štefić, Stjepan Kranjec, Franjo Mustač, Antun Kedmenec, Dragutin Kedmenec, Ivan Božek, Srećko Šulj, Pavao Orehovec, Ivan Kosec i Stjepan Habijan.  Sve administrativne poslove za osnivačku skupštinu obavljao je pravnik Franjo Orehovec.

Osnivačka skupština Sportsko ribolovnog društva “Klen” Sveta Marija, tada Marija na Muri, održana je 19. veljače 1977. godine u sali Vatrogasnog doma, a prisutno je bilo 48 članova. Za prvog predsjednika izabran je Franjo Mustač, za njegovog zamjenika Matija Štefić, za tajnika Franjo Orehovec, a za blagajnika Pavao Orehovec.

Predsjednici su još bili Matija Štefić, Antun Kedmenec, Mijo Paancer, Stjepan Orehovec, Stjepan ŽinićDragutin Peter, Vladimir Poljak i Stjepan Slaviček. Poslove tajnika obavljali su još Antun i Dragutin Kedmenec, Stjepan Žinić,Stjepan Slaviček, Želimir Pavlic i sada Mario Fundak. Blagajnici su bili Mijo Pancer, Andrija Poljak, Stjepan Sabol, Ivan Kranjec, Ivan Barić i sada Darko Kranjec.

Kedmenec je rekao kako su u godini osnutka odmah počeli s natjecanjima na općinskoj razini koja su kroz različite oblike dospjeli do državnih, a preko njih su iznjedrili i državne reprezentativce u gotovo svim kategorijama. Predugačak bi bio spisak natjecateljskih rezultata o kojima je govorio Igor Mihalac kao i što je sve u tih 40 godina napravljeno kako bi društvo steklo prepoznatljivost u Lijepoj Našoj i izvan njenih granica.

Djelatnost Kluba u novije doba obuhvaća, uz sudjelovanje na sportskim natjecanjima, ribolovnu rekreaciju, upravljanje i gospodarenje sportskim objektima, razvoj ribolovnog turizma i gospodarsku djelatnost. 2014. godine u ribičkom domu registriran je ugostiteljski objekt tipa bistro. Od 2015. godine zapošljavaju radnika koji godišnje radi 5 ili 6 mjeseci, uglavnom kroz ribolovnu sezonu i za vrijeme ribolovnih natjecanja.

U cilju razvijanja turističke ponude 2006. godine osmislili su sportsko-turističku, kulturno-tradicijsku i eno-gastronomsku manifestaciju Ljeto ribe uz Dravu. Manifestacija se održava svake godine i popularna je okolnom stanovništvu. Na njoj se održava ribolovno ekipno i pojedinačno natjecanje, natjecanje u kuhanju fiš paprikaša i druga prigodna natjecanja. Izlaže se kulturno-tradicijsko bogatstvo Svete Marije.

Također, iste godine započeli su s pojedinačnim natjecanjem u lovu pastrva. Kasnije je u istom cilju, kao i manifestacija Ljeto ribe uz Dravu, osmišljena druga sportsko-turistička i eno-gastronomska manifestacija pod nazivom ‘Međimurske pastrve’.

Ova manifestacija se održava uz blagdan Uskrsa, vrlo je posjećena. U zadnjih nekoliko godina jedan od pokrovitelja je i Međunarodna zajednica za sportski ribolov Alpe – Adria. Najprije je natjecanje bilo pojedinačno da bi kasnije prešlo u ekipno natjecanje.

– Danas slavimo 40 godina rada, no moramo se prisjetiti i iznijeti vam da smo proslavili i 10, 20, 25, 30, i 35 godina. Povodom 25 godina rada izdali smo prigodni bilten, a 2006. godine prigodni letak ‘Ribolov u okolici Svete Marije’. Klub je u proteklom periodu postigao zapažene rezultate, primio je značajna priznanja i jedan je od priznatijih ribičkih klubova u Međimurskoj županiji i u ovom sjevernom dijelu Hrvatske.

Na spomenutim godišnjicama primili su priznanja i plakete, od Hrvatskog športsko ribolovnog saveza, Saveza ŠRD Međimurske županije, Općine Sveta Marija i drugih institucija i udruga. Nagrađivali su i najmlađe učenike Osnovne škole besplatnim članskim kartama u cilju da se što više kreću u prirodi i uz vode. Aktivni su u Svetoj Mariji od samog početka.

U 2015. godini dijelom su izmijenili naziv, iz Športsko ribolovno društvo u Sportsko ribolovni klub i dodali naziv na engleskom jeziku. Također, povodom spomenutih godišnjica i oni su predavali zahvalnice i priznanja članovima, gospodarstvenicima, sponzorima, prijateljima, udrugama, javnim ustanovama i savezima. Jedno su vrijeme na natjecanjima nosili i nazive njihovih poduzeća.

Povodom 40. godina uspješnog rada ŠRD Klen prigodnim zahvalnicama i priznanjima nagrađeni su osnivači, dosadašnji predsjednici i reprezentativci koji su nastupali u ime našeg Kluba.

Kedmenec je posebno naglasio : -Ovdje moram gospodarstvenicima, fizičkim osobama, prijateljima, donatorima, sponzorima, lokalnoj zajednici, zahvaliti, pa evo, ovim putem svima vama koji ste na bilo koji način, materijalno ili financijski pomogli Klub, velika hvala. Vi ste, uz nas članove, doprinijeli ovako velikom uspjehu Kluba kroz prošlih godina. Nadamo se i želja nam je, da tako bude i dalje, koliko god u malom obimu, vidimo da gospodarstvu baš i ne ide, a i plaće zaposlenih su male rekao je Kedmenec.

– Još jednom se u moje ime i ime Kluba najsrdačnije zahvaljujem svima, danas proslavimo naših 40 godina i vidimo se ponovo za 10 godina, rekao je na kraju predsjednik.

Podijeljene su zahvalnice sportskim obiteljima, a primile su ih obitelji Darka Kranjeca, Kristijana Komorskog, Marijana Mutaka, Ivana Orehovca, Zdravka Orehovca, Dragutina Petera, Stjepana Pongraca, Stjepana Strbada, Miroslava Škode i Vladimira Žganca.

Zahvalnicama su nagrađene suradničke udruge i gospodarstvenici koji su pomagali i pomažu klupski rad. Od pojedinaca su nagrađeni Milenko Kanižaj, Franjo Mustač Medarov, Ivan Varga i Danijel Vrbančić. Priznanja za posebne doprinose klubu su dodijeljena Marijanu Paniću iz Buja, Športsko ribolovnom klubu Smuđ iz Križnice kod Pitomače, Općini Sveta Marija, Savezu športsko ribolovnih društava MŽ i HŠRS.

Priznanja sa značkama je najboljima i najzaslužnijima osigurao HŠRS, a predao im je predsjednik Sever. Brončanu značku s priznanjem su primili Darko Kolarić iz Hemuševca, Ivan Kranjeciz Svete Marije, Igor Mihalac iz Donjeg Mihaljevca, Stjepan Orehovec iz Svete Marije, Stjepan Slaviček iz Svete Marije.

Srebrne značke s priznanjem HŠRS je dodijelio Dragutinu Kedmencu iz Svete Marije i Dragutinu Peteru iz Svete Marije, dok je zlatnu značku s priznanjem dobio Antun Kedmenec. Posebno je nagrađeno dosadašnjih 13 klupskih reprezentativaca i to Danijel Kraljić, Dominik Peter,Darko Kolarić, Mihael Pongrac, Erwin Škoda, Tomislav Orehovec, Mirko Hanžeković, Karlo Strbad, Paula Pongrac,Marijana Mutak, Ivanka Škoda, Sara Strbad i Natalija Žganec.

U sklopu svečanosti potpisana je ‘Povelja prijateljstva – Drava nas spaja’. U ime Sportsko ribolovnog kluba Klen Sveta Marija, Povelju je potpisao predsjednik Antun Kedmenec. U ime Športsko ribolovnog kluba Smuđ Križnica, Povelju je potpisao predsjednik Davor Crlenjak. U ime Općine Sveta Marija Povelju je supotpisala  načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, a u ime Općine Pitomača, Povelju je supotpisao zamjenik načelnika Ivan Erhatić.

U pozdravnim govorima gostiju poseban pljesak je dobila rečenica Vladimira Severa: – Bit ću kratak i jasan. Vi u posljednjih 15 godina spadate u red najboljih ribolovnih društava Hrvatske. Tim riječima su se s ponosom pridružili dožupan Grivec, tajnik SSRD MŽ Oreški i načelnica Općine Đurđica Slamek.

Izvor: ŠRD Klen

Emeđimurje