Ribolovne vode – Koprivničko-križevačka županija

Rijetko koje područje u Hrvatskoj može se pohvaliti različitim ribolovnim destinacijama  kao područje naše županije koje je izuzetno bogato vodenim površinama gdje uz rijeku Dravu i Muru te njihove pritoke  ima oko 40 jezera, mrtvica i ribnjaka.

drava1Najveća ribolovna voda je rijeka Drava koja kroz županiji teče u dužini od 65 km,  zatim rijeka Mura u dužini od 7 km te jezera Šoderica, Jegeniš , Prosenica i Čingi Lingi koja su nastala eksplotacijom šljunka.  Uz njih na području županije nalaze se i umjetna jezera Rasinja  i Čabraji koja su nastala izgradnjom akomulacija. Uz njih za ribolovni turizam su posebno  značajne i manje vode kao što su mrtvica Ješkovo, te jezera Drnić i Autoput.  Rijeka Mura za ribolovni turizam nije značajna jer se nalazi na granici između Hrvatske i Mađarske te unutar posebnog zoološkog  rezervata Veliki Pažut koji čini područje sjeverno od Legrada i ušće Mure u Dravu i obiluje bogatom i raznovrsnom faunom.

Sve ove rijeke i jezera uz netaknutu prirodu bogate su slatkovodnim vrstama riba, kao što su: som, šaran, štuka, smuđ, bass, zlatni i crveni karas, amur, manjić, stukabolen, jez, mrena, pastrva, mladica, babuška, deverika, tolstolobik, klen, linjak, i druga vrsta bijele ribe. Sve navedene vode imaju  kapitalne primjerke ribljih vrsta.

Turistički najznačajniji  je ribolov  tipa «Ulovi i pusti» (Catch & release»  jer omogućava turistu namjerniku  da ima priliku uloviti kapitalnu ribu, posebno kapitalnog šarana. Takvih ribičkih destinacija na području Koprivničko-križevačke županije je sve više među kojima se ističu jezero Rasinja, Ješkovo, Autoput i Drnić a uskoro još neke vode a sve u cilju poboljšanja kvaliteta voda  i nove  turističke ponude.

Boravak u predivnoj  prirodi, kada se ribolovac okružen savršenim mirom, mirisima vode i  okolne zemlje, prepušta harmoniji trenutka. Jedinstveno, neponovljivo i savršeno. Zaboravljaju se svakodnevni problemi, koje samo iskonski ribići, prije svega zaljubljenici u prirodu najbolje osjećaju.

Sportski ribolov i ugodan boravak u netaknutoj prirodi mamac je svakom ribiču, a užitak je kad se na udici nađe kapitalni primjerak. Naravno, nakon svakog ulova kapitalna riba se fotografira i pažljivo vrača nazad u vodu da bi isto zadovoljstvo i sreću mogao osjetiti i neki drugi sretni ribič ili mi sami slijedećim dolaskom u ribolov na istu vodu.

Natjecanja

zerp5Uz rekreativni ribolov na području naše županije značajno je zastupljen i natjecateljski sportski ribolov. Klubovi sudjeluju u ligaškim natjecanjima na nivou HŠRS , kao i na brojnim prijateljskim kup natjecanjima gdje se postižu značajni rezultati u svim kategorijama natjecanja . U županiji ima znatan broj uređenih i označenih ribolovnih staza na jezerima , na kojima se održavaju lokalna i međunarodna takmičenja od koji su napoznatije Šoderica, Rasinja i Čabraji. Turistički su posebno atraktivna međunarodna natjecanja u ribolovu šarana (Carp cup) i ribolov na grabežljivce umjetnim mamcima.

 

Najpopularnija natjecanja :

Kup Koprivnice na ribnjacima  Rasinja  uz manifestaciju  “Ribolovci svome gradu”

Carp cup “Ješkovo” svake godine krajem ožujka  na jezeru Ješkovo.

Carp cup  Autoput 2 krajem svibnja i rujna na jezeru Autoput.

Špinerski cup “Šoderica” tijekom  listopada na jezeru Šoderica blinkanjem  iz čamca

Špinerski cup  “Sekuline”  blinkanjem sa obale, svake godine početkom listopada

Kup Šoderica u sportskom ribolovu tijekom srpnja na jezeru Šoderica.

Kup Podravke u sportskom ribolovu tijekom srpnja na jezeru Šoderica.

Kup Hlebina u sportskom ribolovu na ribnajcima u Rasinji.

Uz navedena natjecanja održavaju se mnoga druga manje poznata natjecanja u organizaciji lokalnih ribičkih klubova kao Manifestacija  “Ribolovci svome gradu” krajem ožujka u Koprivnici, natjecanje u pripremi fiš paprikaša.

Dozvole i obavijesti

Dnevnu dozvolu mogu kupiti ribolovci ako nemaju važeću ribolovnu dozvolu ili ako imaju važeću ribolovnu dozvolu HŠRS izdanu na drugim ribolovnim područjima ili stranu ribolovnu dozvolu. Upotreba plovila dozvoljena je samo na rijeci Dravi i Muri, te na jezerima Šoderica, Jegeniš i Prosenica.

Kompletne informacije prije ribolova o uvjetima ribolova i mjestima kupnje ribolovnih dozvola potražite na web stranicama o ribolovu u Koprivničko-križevačkoj županiji www.ribolov-koprivnica.com, www.zsrk-koprivnica.hr i www.zsrk-djurdjevac.com te na Facebook stranicama ribičkih klubova.

 

Ulovi i pusti vode (catch & release)

 Jezero Rasinja

HM1_4826Jezero Rasinja prostire se na rubu naselja Rasinja na prvim obroncima Kalničkog prigorja u dolini potoka Gliboki, okruženo zelenim livadama,  gustom bujnom šumom i rasinjskim vinogradima.

Jezero je površine 35 ha, nastalo 1984. godine izgradnjom akomulacijskog jezera i brane za potrebe nekadašnjeg Ribnjačarstva Rasinja, prosječna dubina jezera je od 1 metar do 6 metara u dijelu starog toka potoka Gliboki.. Obala jezera je uređena,  osigurana su mjesta za kampitranje i dolazak vozilom. Jezero obiluje kapitalnim primjercima riba, posebno šaranima oko 20 kg težine.

Jezero Ješkovo

Jeskovo_flysJezero Ješkovo nalazi se u blizini sela Gola (oko 2 km). Jezero je biser Podravine , nastalo od starog rukavca rijeke Drave , izuzetno bogato ribom , pogotovo su u jezeru poznate štuke , šarani , amuri i druge vrste riba. Jezero se nalazi u jedinstvenom prirodnom okruženju i u blizini rijeke Drave. Ovaj nekadašnji Dravski rukavac je potkovastog oblika . Širina vode je između  100 i 200 metara, uključujući i pojas trske uz obalu. Prosječna dubina vode je od 2 do 4 metra dubine. Dno je neravnomjerno muljevito, sa večim ili manjim naslagama, ljeti večinom obraslo bujnim vodenim raslinjem. Uz obalu, pod krošnjama prastarih vrba nalazi se dvadesetak ribičkih mjesta.

 

Jezero Autoput

zerp_flyJezero Autoput nalazi se u sjevernom području Koprivničko-križevačke županije, sjeverno 500 metara od naselja Drnje u blizini rijeke Drave ( 100 m ). Sastoji se od 15-ak jezerca u kojima je u fazi visok stupanj eutrofizacije tako da su većina od njih bare (mrtvice). U jezero buja vegetacija pa su dijelovi jezera prekriveni jezerskom travom ,lopočima i porušenima stablima. Dno je izrazito muljevito. Obala je obrasla šikarom tako da je prilaz vozilom otežan.  Za sportski ribolov uređeno je jezero Autoput 2, gdje je napravljeno 11 mjesta za kampiranje i parkiranje. Jezero je bogato šaranom i drugim vrstama riba, posebno bassom. Ribolov je moguć uz prethodnu najavu.

 

Jezero Drnić

drnicJezero se nalazi u Novom Virju,  10-ak kilometara udaljeno od Đurđevca. Nastalo je od oko prije 80 godina iskopom šljunka uz cestu sa sjeverno-istočne  strane, da bi prije tridesetak godina krčenjem šume i daljnjim komercijalnim iskopom nastalo postojeće jezero.

Površina jezera je oko 3ha zajedno sa otokom koji se nalazi na lijevoj strani jezera, koji je preko zime pod vodom pa se početkom proljeća riba masovno mrijesti na tom području.  Dubina vode za vrijeme najvišeg vodostaja je najviše do 6 metara. Okolo jezera postoje staze po šumi po kojima se može doći do ribolovnih pozicija. Jezero je bogato šaranom, bassom i posebno je poznato po kapitalnim primjercima štuke.

Naveli smo samo neka ribičima zanimljiva ribolovna područja a ostalo prepuštamo Vama da ih sami istražite. Na karti su ucrtani ribolovni tereni u blizini Koprivnice.