Hrvatska reprezentacija u spin ribolovu peta na svijetu

Vijesti

Devin, Bugarska, 28. i 29. 8. 2021. Hrvatska reprezentacija u spin ribolovu (umjetnim mamcem) pastrve s obale potvrdila je svoju višegodišnju kvalitetu i da spada među vodeće svjetske sile u toj disciplini. Na 18. svjetskom prvenstvu u ribolovu umjetnim mamcem grabežljivaca (pastrve) s obale održanom u Devinu na rijeci Vacha, hrvatski spineraši osvojili su peto mjesto u konkurenciji petnaest reprezentacija. Rijeka Vacha pomalo podsjeća na Čabranku i na neke dijelove Dobre i dobro je poznata našim spinerašima. Uostalom na njoj su lovili već nekoliko puta i osvojili brončanu medalju na prije više godina održanom SP.

Ove godine, pomalo nepovoljan ždrijeb, a pomalo (ne)sreća onemogućili su reprezentaciju da dođe do postolja koje im je bilo veoma blizu. Odlučivale su nijanse. Oba dana natjecanja hrvatski reprezentativci bili su peti. Prvog dana vodeće reprezentacije pobjegle su im za pet bodova. Prvi su bili Talijani, drugi Ukrajinci, a treći Bugari. U sektorima naši reprezentativci osvojili su dva četvrta mjesta (Mario Matjašić i Željko Kuk), jedno šesto (Mijo Boras) i deseto (Jasmin Subašić). Drugog dana, prvi su bili Rusi, drugi Bugari, a treći Ukrajinci. Od hrvatskih reprezentativaca odlično je odlovio Mario Matijašić s trećim mjestom u sektoru, a veoma dobar je bio i Boris Šiljeg na petom u C sektoru. Željko Kuk je standardno dobro odlovio, bio je osmi, dok je Mijo Boras bio jedanaesti.

Poslije dva dana ribolova, slavili su zasluženo Ukrajinci sa 27 bodova. Njihovi natjecatelji su imali izvrstan sektoski skor: 1-3-4-8 prvog dana i 2-2-3-4 drugog. Drugo mjesto osvojili su Talijani sa 28 bodova, a treće Bugari sa 29. Hrvatska je na kraju osvojila odlično peto mjesto na svijetu, što je rezultat vrijedan svakog respekta. Medalja će, s ovom generacijom hrvatskih spineraša ponovo pasti – kad tad – to je sasvim sigurno, a možda već dogodine, kada će svjetsko prvenstvo biti održano u Portugalu, na također našim reprezentativcima poznatoj stazi, doduše iznimno teškoj za ribolov.

Mario Matijašić je među deset najboljih na svijetu

U pojedinačnom poretku slavio je Ukrajinac Nazavii Bozhenko, koji je ponio naslov svjetskog prvaka s 3 boda (1-2) i ukupno ulovljenih 174 pastrve u osam izlazaka (dva puta po četiri). Drugo mjesto osvojio je Bugar Georgi Getov sa 3 boda (1-2) i 138 ulovljenih riba, a treće Rumunj Robero de Bortoli sa 4 bod (2-2) i 93 riba.

Među deset najboljih spineraša na svijetu je i jedan hrvatski ribolovac. To je Mario Matijašić, koji je osvojio deveto mjesto sa 7 bodova (4-3) i 154 ulovljene pastrve. Ostali hrvatski ribolovci su bili: 20. Željko Kuk 12 bodova (4-8 /107 pastrva); 29. Mijo Boras 17 (6-11 / 82); 53. Boris Šiljeg 20 (15-5 / 71) – lovio samo drugi dan i 59. Jasmin Subašić 25 (10-15 / 35 ) – lovio samo prvi dan.

Odlazak reprezentacije na svjetsko prvenstvo  u Bugarskoj uz Hrvatski športsko ribolovni savez omogučili su su Zajednica sportova Koprivničko-križevačke županije, Zajednica sportova grada Knina i Koprivnice, Piškornica SO Koprivnica, Županijski ribolovni savez Koprivničko-križevačke županije, ŠRD Ogulin, ŠRD Krka Knin i ŠRK Šoderica Koprivnica.

Dresove i mamce za reprezentaciju osiguraki su Libra lures Poljska, Pontoon21 i Kuzma Fishing tackle.

Promotivne materijale i suvenire osigurači su Hrvatska turistička zajednica i TZ koprivničko-križevačke županije.

Tekst : Siniša Slavinoć /www.prakticni-ribolov.hr

Foto: HR Spin reprezentacija

Kompletni rezultati Fipsed