Uništen pribor i oprema oduzeta od ribokradica

Vijesti

Zajednica ribolovnih klubova Koprivnica u pratnji i po odobrenju  ribarske inspektorice i uz pomoć Ribočuvarske službe ove srijede uništila je stotinjak komada ribolovne opreme. Uništene su tako mreže, vrše, ali i legalna oprema kao što su ribički štapovi i role. Sav taj ribolovni pribor uništen je jer je služio za obavljanje nelegalnog ribolova, a zaplijenila ga je ribočuvarska služba u svojim akcijama i ophodnjama.

Krivolovci su zaplijenjenim mrežama pustošili naše vode, dok su ribiči koji su lovili ribu štapovima većinom to činili bez kupljene dozvole i u vrlo velikom dijelu sva ta ulovljena riba koristila se za   prodaju na crnom tržištu.

– Pravila nas obvezuju da pribor za koji se ne zna tko je vlasnik, a koristio je taj pribor za nelegalni ribolov, uništimo. Za pribor čiji je vlasnik poznat i koji je zaplijenjen prilikom prekršaja čeka se sudska presuda – rekao je Ivica Sabolić, predsjednik Zajednice ribolovnih klubova Koprivnica.

Kako se radi o stotinjak komada ribolovnog pribora, on je različitih vrijednosti. Zaplijenjene mreže svakako su najvrjednije jer je cijena na tržištu, doznajemo, euro za jedan metar mreže. No, krivolovcima se i to isplati jer ako je ulov dobar, doznajemo od ribočuvara, krivolovac može samo jednim noćnim ribolovom sebi povratiti ulaganje u kupnju mreže.

– Što se tiče ribolovnih štapova, većinom se radi i jeftinijoj robi. Kada takav ribič vidi da mu se približavaju ribočuvari, on svjesno ode ili kaže da on ne lovi tim priborom, jer mu se već vjerojatno višestruko isplatio – kazao je Stjepan Blažic, voditelj Ribočuvarske služe.

No, ribočuvari drže i zaplijenjene štapove velike vrijednosti, koji primjerice nisu legalni u slatkovodnom ribolovu.

– Imamo primjerice zaplijenjen jedan multiplikator (pribor za ribolov velike ribe, ali zabranjen u slatkovodnom rekreativnom ribarstvu). Vlasnik tog štapa je poznat, ali čekamo sudsko rješenje pa ćemo prema tome postupiti – kazao je Sabolić.

Mreže, vrše i sličan pribor uništen je rezanjem. No štapovi i rolice nešto su zahtjevniji za uništavanje pa je u tu svrhu pozvan radni stroj tvrtke Cengiz s obližnjeg gradilišta mosta koji je u potpunosti uništio taj pribor.

Izvor: www.podravski.hr