labudi

Sve više uginulih labudova na Šoderici

Vijesti

Na jezeru Šoderici kod Koprivnice u posljednjih dva dana uginulo je najmanje pet labudova. Prema nekim informacijama, ta se brojka popela već i na osam. Prvi uginulog labud primjećen  je u utorak, u srijedu je sve bilo u redu do zadnjeg promatranja i fotografiranja ptica na Šoderici u 21 00 sat koje su proveli biolog Goran Šafarek i  ribič Mirko Hanžeković, a u četvrtak ujutro pronađena  su  četiri uginula labuda. To je ono za što je potvrđeno a prisutni na Šoderici govore da ih je bilo još  tri, ali da ih je netko jutros uklonio sa Šoderice.

Zašto ugibaju labudovi na Šoderici, a tamo ih trenutačno obitava više desetaka dok u blizini na drugim jezerima i rijeci Dravi boravi više stotina komada. Nagađanja su svakakva, ali nadležne institucije zasad se nisu oglasile po tom pitanju. O cijelom slučaju obaviješten je  inspektor za zaštitu prirode i stručanjci sa Veterinarskog fakulteta.

Nadležna veterinarska inspekcija mora pokupiti mrtve labudove i analizom utvrditi točan uzrok njihove smrti u što kraćem vremenu što danas nije bio slučaj jer niti nakon nekoliko pokušaja nitko se u koprivničkoj veterinarskoj inspekciji nije javljao na telefon. Od prvog poziva do uklanjanja mrtvih ptica prošlo je više od četiri sata što govori o neorganiziranosti te je na kraju uz pomoć ribočuvara izvršeno skupljanje mrtvih ptica.

Nekoliko je mogućih scenarija. Ili su labudovi uginuli zbog ekstremnih uvjeta na zaleđenoj Šoderici, možda je riječ o nekoj zarazi, pa čak i ptičjoj gripi, a možda je uzrok njihove smrti nešto sasvim treće. Prema Hanžekovićevim riječima, labudovi su danas hodali po obali, što, kaže, nije bio slučaj proteklih dana.

– Labudovi su ptice koje se hrane resom i ostalim biljem, a sada je sve zaleđeno.

Dok svi zajedno čekamo rezultate analize uginulih labudova na Šoderici, Šafarek je otkrio koja je najbolja hrana za labudove.

– Ljudi hrane labudove uglavnom starijim kruhom, ali to za njih nije najbolja hrana. Ako ih već žele hraniti, neka to učine sa zelenom salatom ili kukuruzom, može i jabukama. Labudovima odgovara bilo koja prirodna hrana koja nije tretirana s nečime – poručio je Šafarek.

Činjenica je da ne treba širiti paniku prije vremena zato što je uginuća labudova bilo i prošlih zima, kako na Šoderici, tako i na drugim jezerima, vodama i poljima u drugim dijelovima Hrvatske.

U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr.