Dopunom prostornog plana županije nekoliko stotina hektara novih površina jezera

Vijesti

Trenutno je u tijeku VI. Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Koprivničko-križevačke županije, a jedan od glavnih razloga je i uvrštavanje novih istražnih prostora mineralnih sirovina. Radi se o potencijalnim poljima gdje bi se iskapao šljunak i pijesak. Riječ je o poljima koja se prostiru na području četiriju podravskih općina, a redom su to Prosenica 2 (Gabajeva greda), Jagnježđe 3 (Legrad), Mladje 1 (Drnje), Vrbje (Drnje), Šoderica-1 (Drnje Legrad), Torčec (Drnje), Autoput 1 (Drnje), Mlađ 1 (Drnje) i Hambari (Molve).

U pitanju je nekoliko stotina hektara gdje bi se vadio šljunak, a u postojećem prostornom planu najavljeno je još devet planiranih polja koja sve zajedno zauzimaju prostor od otprilike 200 hektara. To su polja koja se većinom nalaze uz postojeća polja, tako da će se jezera u biti proširiti. Većina tih jezera nakon eksploatacije ostaje neiskorištena, a upravo bi jedno od navedenih polja trebalo bi biti spas za Šodericu.

Radi se o eksploatacijskom polju Šoderica. Proglašenje ovog polja značilo bi ujedno i trajno rješenje za najveći problem Šoderice, a to je zamuljenost dna. To je  razlog zbog čega je nakon turističkom „buma“ prije korone na jezeru sada sve manje posjetitelja, posebice kupača. Općina Legrad uložila je mnogo novca i truda da uredi kupališta košenjem rese, kopa i vađenjem mulja, ali to su djelomično rješenja i kupači, unatoč činjenici da je kakvoća vode vrlo dobra, jednostavno ne dolaze na Šodericu, koja je „živa“ samo u danima manifestacija, većinom jednodnevnih.

– To je rješenje koje bi bitno popravilo stanje što se tiče kupanja. Što se tiče kupača i onih koji žele provesti dan ili vikend pokraj vode Šoderice, trenutačno smo rješenje u slučaju da im se negdje drugdje ne ide. Mi, što se tiče ponuda, više ne znamo što da ponudimo – naveo je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad.