Aplikacije mRibic stvara probleme kod naknadnog upisa ulova

Vijesti

Uprava ribarstva za prijelazni period 2021. i 2022. odobrila je naknadni upis ulova za one članove koji to nisu odradili kroz aplikaciju mribič. Unos tih podataka biti će moguć do 31. 01. 2022. za evidenciju zadržanog ulova Odredbom članka 23. stavka 5. ovoga članka – odnosno za ribiče koji predaju papirnate očevidnike.

Zadržani ulov u 2021. godini tko je vodio na papirima ( Obrazac 6. Pravilnika o sportskom ribolovu u slatkovodnom ribarstvu) obvezan je unijeti  u sustav mRibic na jedan od poznatih načina (mobilna aplikacija , računalo kod kuće  ili u klubu.

U stvarnosti to baš i ne funkcionira kako je predviđeno te je HŠRS poslao dopis Ministarstvu da se problem što prije riješi te da Ovlaštenici mogu završiti upis za članove koji su vodili popis ulova na obrascu.

Izvod iz dopisa HŠRS-a

“Naime, u spomenutoj aplikaciji ne postoji mogućnost unosa podataka za prethodnu godinu, pa tako sportski ribolovci ne mogu unesti zakonom i pravilnikom propisanu obvezu. Također, ovlaštenik ribolovnog prava ima propisanu obvezu do 31.01. ispraviti podatke o zadržanom ulovu.

Aplikacija za popis ulova ne omogućava ulaz u prethodnu godinu nakon isteka godišnje dozvole, što zakonodavac nije predvidio, te ribiči i ovlaštenici nisu u mogućnosti izvršiti propisano.”

VOĐENJE POPISA ULOVA – ZAKONSKA OBVEZA RIBIČA I OVLAŠTENIKA
 Zakon o slatkovodnom ribarstvu definirao je obvezu ovlaštenika ribolovnog prava i ribiča o vođenju popisa ulova u sportskom ribolovu. Popisi ulova vode se elektronički, putem mrežne aplikacije. Propisano je da ribič ima obvezu ovlašteniku ribolovnog prava kod kojeg je kupio dozvolu putem mrežne aplikacije dostaviti točne podatke o zadržanom ulovu u sportskom ribolovu.

Sportski ribolovci koji se nisu u mogućnosti koristiti mobilnom aplikacijom tijekom 2021. i 2022. godine obvezni su prije napuštanja ribolovnog mjesta evidentirati podatke o zadržanom ulovu u papirnatom obliku i te podatke unijeti u aplikaciju najkasnije do 15. siječnja naredne godine te iste dostaviti ovlašteniku ribolovnog prava.

Dopis HŠRS-a možete preuzeti  ovdje: