Zaboravljena ekološka bomba u Podravini

Vijesti

U neposrednoj blizini rijeke Drave i jezera Šoderica pored jezera Dezinfekcija nalaze se ostaci nekadašnje praonice vagona i dezinfekcijske stanice Botovo, u kojoj su se u vrijeme bivše i sadašnje države prali i čistili vagoni s njezinih područja. Nakon zatvaranja praonice polovicom 90-tih godina prošlog stoljeća ista nikad nije sanirana te je i dalje jedna od nekoliko crnih ekoloških točaka u Hrvatskoj.

Otpadne vode i otpadne tvari koje su nastale prilikom pranja, akumulirane su u umjetnoj depresiji koja je napravljena još prije prilikom eksploatacije šljunka s naknadno ojačanim nasipima. U toj grabi nalazi se zauljena voda koja je onečišćena poliaromatskim i mineralnim ugljikovodicima u koncentracijama koje ih čine opasnim otpadom.

Tamo je šljunčano i porozno tlo kroz koje sve brzo prolazi, kiša ispire tlo i sve se zatim spaja s podzemnim, pitkim vodama. U blizini se nalazi jezero Šoderica, rijeka Drava, a okružena je poljima ispunjenima poljoprivrednim kulturama.

Iako su zaključkom Vlade RH iz 2006. godine Hrvatske željeznice trebale sanirati praonicu to se do danas nije dogodilo a bivša praonica vagona kraj Botova propada i ugrožava zdravlje stanovnika, a institucije prebacuju lopticu odgovornosti jedni na druge.
Prethodnih godina prije izbora problema su se prisjetili i lokalni političari za dobivanje jeftinih bodova a sada su ga zaboravili tako da će neki stranac kad prolazi Dravom ili biciklira uz tu ljepotu poduzeti neke mjere da se to sanira.