Veliki pomor ribe na rijeci Karašici

Vijesti

Na rijeci Karašici nedaleko Donjeg Miholjca na dužini od 35 kilometara. Tone mrtvih štuka, linjaka i klena pronađeno je u rijeci Karašici. Zagađenje je otkriveno da dolazi kod kanala Putna koji dolazi od obližnjih farmi. U kanalu Putna je voda crna, masna, gusta, prljava neugodna mirisa. Dali su uzrok trovanja ribe  kemikalije ili fekalije s obližnjih farmi kako nagađaju ribočuvari to će utvrditi veterinarska inspekcija i policija koja je izuzela uzorke vode i riba na 5 mjesta.

“Naši službenici su izuzeli na 5 mjesta uzorke vode koje smo pohranili na čuvanje i po potrebi ćemo dostaviti na vještačenje. Mi ćemo svakako postupati u skladu sa općinskog državnog odvjetništva kojima smo dostavili posebno izvješće”, kaže glasnogovornik PU Osječko-baranjske Zoran Kon.

Ribiči i ribočuvari čekat će rezultate jer, govore, odgovore za ekocid moraju dobiti.

“Ovo ne može ostati nekažnjeno”, kaže voditelj ribolovnog područja Donji Miholjac Željko Macanić.

“Mislim da se dogodio ekocid neslućenih razmjera, ne mogu reći na koliko tona ribe. Jučer smo napravili ovdje izuzeće ribe, znači na potezu mosta ovdje do ovog zavoja stotinjak metara mi smo izvukli više od sto kila mrtve ribe. Štuka, grgeč, tzv. bandar, crvenperka, deverika… Uglavnom, sve je mrtvo”, rekao je voditelj ribolovnog područja Donji Miholjac Željko Macanić.

Karašica je mjesto gdje se riba mrijesti i sva je ova riba trebala završiti u rijeci Dravi, ali umjesto nje će u rijeku Dravu, samo ova – zaprljana voda.

Izvor: www.SiB.hr