Ukidaju se Propusnice i zabrana okupljanja

Vijesti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je objavio i nove odluke koje na snagu stupaju 11. svibnja  se s trećim valom popuštanja mjera otvaraju kafići, restorani, šoping centri, nacionalni parkovi, autoškole, ali i kladionice i kasina, a s radom počinju i vrtići, škole i fakulteti.

Što se, od ponoći sve mijenja?

 

Ukidanje propusnica

Izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. “U slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova”, naglasio je Božinović.
Uspostavlja se međugradski promet

Omogućuje se okupljanje do 40 osoba

Od sutra na snagu stupaju izmjene mjera ograničavanja – omogućava se okupljanje do 40 osoba umjesto do pet.

Dolazi i do izmjena u javnom prometu – ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

“S tim odlukama ulazimo u novu fazu kojom se reaktivira najveći dio aktivnosti i djelatnosti. Drago nam je da je to epidemiološka situacija omogućila, ali moramo biti svjesni da se radi o ‘novom normalnom’, koje je različito od starog normalnog na koje smo navikli”, upozorio je Božinović.

Otvorene granice, uvedena nova pravila

Što se tiče prelaska granice, prvenstveno je namjera da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, uz strogo pridržavanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ulazak će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih osobnih aktivnosti, poput prisustva pogrebu člana obitelji i sl.

Božinović je napomenuo kako zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u Hrvatsku, jer je procjena da neće biti razloga za to ako se svi budu držali mjera. No ako ne bude tako, taj će se režim dodatno regulirati, a uvest će se i testiranja na granici.

“Ako netko nema valjan razlog, onda mu se neće dopustiti ulazak u Hrvatsku. Opravdanost ulaska procjenjuje granična policija na temelju detaljnih uputa i zakona. Za sve je otvorena i posebna mail adresa Uprave za graničnu policiju Ravnateljstva policije, gdje se građani i stranci mogu informirati ispunjavaju li uvjete za ulazak”, kazao je.