Nakon 30. svibnja nastavljaju se sva natjecanja na otvorenom, bez prisustva gledatelja

Vijesti

Tomislav Družak, prvi čovjek Središnjeg državnog ureda za sport,  potvrdio  je na danas održanom sastanku s čelnicima HZJZ-a, predvođenim Krunoslavom Capakom, donesen zaključak o popuštanju mjera zabrane natjecanja i obustave svih sportskih aktivnosti u zemlji.

Družak je rekao da je usuglašen stav da se 30. svibnja nastave sva natjecanja na otvorenom, bez prisustva gledatelja i uz posebne mjere koje Capak tek treba raspisati i tijekom ovog tjedna uobličiti u službene preporuke Stožera civilne zaštite. jedna od opcija je i 1. lipnja, ili  16. lipnja, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Nakon 30. svibnja na teren će ponovno moći i sportaši 3. kategorije kojima je trenutno zabranjena bilo kakva aktivnost, bez obzira na specifičnosti sporta kojim se bave i brojne druge nelogičnosti u propisanim mjerama za sport.

Nakon 11. svibnja, odnosno nakon nove faze popuštanja mjera nakon kojih će se ljudima dopustiti okupljanje u grupama, klubovi će nastaviti s normalnim treninzima. No to će vrijediti samo za klubove najvišeg ranga natjecanja te sportaše 1. i 2. kategorije.

Sutra bi trebao zasjedati i Izvršni odbor HNS-a te potvrditi odluke Stožera. Očekuje se da će natjecanje u nogometu pokrenuti 30. svibnja u Hrvatskom nogometnom kupu, dok bi se Prva HNL trebala nastaviti 5. lipnja.

Druga liga se možda neće nastaviti, kao ni amaterska natjecanja, te je potrebno u HNS-u donijeti odluke u plasmanu u viši rang i završnici sezone u nižim razredima.

Doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdio je da se  sastao s državnim tajnikom za šport Tomislavom Družakom, kao i njegovim zamjenikom Krešimirom Šamijom.

– Ono što je dogovoreno na tom sastanku je njihov (SDUŠ-ev) popis prioriteta što bi trebalo dopustiti. Mi smo, dakle Stožer, rekli koji su naši okviri, dakle etapnost u djelovanju i oprez. Što se natjecanja tiče, takvo što u ovom trenutku još niti nismo razmatrali. Do druge polovice svibnja nismo o tomu ni razmišljali, ali što se tiče dopuštanja treninga sportašicama i sportašima koji su klasificirani temeljem Zakona o sportu, oni će vrlo brzo stavljeni na dnevni red ovog Stožera. Mi ćemo se dogovoriti koji će to točno datumi biti i za njih, odnosno njihove treninge – veli doc. dr. Capak koji se osvrnuo na dio prijašnje odluke koja je unijela određenu dozu nesporazuma.

– Bilo je malo nerazumijevanja oko dopuštenja rekreativnog sporta i njegovog bavljenja. Mi smo prije dva dana bili otvorili dječja igrališta i sva igrališta na otvorenom za sportsku rekreaciju i na kojima je građanima dopušten prilaz. Sve drugo je predmet naših daljnjih razgovora i dogovora. Konačno, zasuti smo s puno vrlo kvalitetnih prijedloga, pa tako, recimo, i onaj koji se tiče fitness centara, te ćemo i to uskoro razmatrati. Jasno, uz bitnu stavku koju napominjemo cijelo vrijeme. Moramo se držati naših etapa u postupnosti i oprezu – zaključio je dr. Capak.

Zaključno, za vjerovati je da će od 11. svibnja biti omogućen i trening drugoligašima, sportašima i sportašima 3. kategorije. Glede natjecanja, prije 30. svibnja ono nikako ne dolazi u obzir, a kasnije… Netko je nekoć mudro rekao “kibi-dabi”. Možda bude 30. svibnja, na simboličan datum Dana državnosti, a možda tek u lipnju.