Na jezeru Šoderica postavili smuđevska gnijezda

Vijesti

_MG_4324Na inicijativu Športsko-ribolovnog kluba Amur Drnje – Botovo i uz podršku ZŠRK Koprivnica, na jezeru Šoderica održana je radna akcija postavljanja smuđevskih gnijezda. Vađenjem šljunka iz jezera Šoderica i uništavanjem priobalnog raslinja nestala su glavna mjesta gdje se ribe mogle mrijestiti. Posebno je to osjetio smuđ, koji je vrlo izbirljiv u izboru mijesta za mrijest. Nekolicina entuzijasta prije tri godine postavila je nekoliko gnijezda za smuđeve i u tim predjelima sada se mogu uočiti mlade ribe u nešto većem broju. Upravo je to potaknulo ove zaljubljenike u ribolov da nastave akciju.

Ovu tradicinalnu akciju ribiči su proveli su na način da iskoristili odbačena božična drvca i postavili ih na mjesta gdje bi se smuđ mogao zadržavati i gdje nema raslinja koje bi trebalo biti povoljno za mrijest smuđa.
Poučeni iskustvima sa nekih mađarskih voda gdje već tradicionalno koriste drvca za istu namjenu i sa odličnim rezultatima mrijesta i povećanja populacije smuđa ova bi akcija trebala biti uvertira za mnogo veću akciju koja je planirana za sljedeću godinu.
Inače, ova je praksa mnogo razvijenija u stranim državama koje se bolje brinu o ribljem fondu. No, zbog nedostatka sredstava, ali i zanimanja odgovornih, kod nas postavljanje smuđevskih gnijezda nije zaživjelo osim na području Slavonije gdje ima tradiciju te na  nekim izdvojenim područjima
Sljedeće godine planira se postaviti stotinjak gnijezda, ali se planiraju i neke druge tehnike koje zahtijevaju nešto više vremena i sredstava. Ovo je nastavak napora ribiča da naše vode postanu bogatije svim vrstama riba. Isto tako, povećanje populacije smuđa, osim što će razveseliti domaće ribiče, učinit će naše vode atraktivnim mjestima za ribolovce iz drugih krajeva.