Uskoro rješavanje problema kormorana na vodama

Vijesti

HM1_6007

Konačno su nadležne državne službe na inicijativu HŠRS-a napokon shvatile problem kormorana i dozvolile barem djelomični odstrel kako bi se ponovno uspostavila prirodna ravnoteža. Ribiči već godinama upozoravaju da je populacija te ptice svake godine sve brojnija.  Do sada kormoran je bio zaštićen-na životinjska vrsta i njezino stanište ili bilo koju jedinku zabranjeno je bilo uznemiravati na bilo koji način. Državne institucije odlučile da se mora početi rješavati ovaj problem te će uskoro lovačka društva početi dobivati rješenja o dozvoljenom odstrjelu ove ptice te će isti dobivati naknadu za odstrel.

Ministarstvo je odobrilo odstrel ukupno 10 posto zimujuće populacije, što dopuštaju pravila EU. Do 15. veljače ove godine bit će odstrijeljeno 1198 zaštićenih ptica kormorana, odnosno velikog vranca, jer smatraju da je riječ o štetočinama koje uni-štavaju riblji fond.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su nam odluku o odstrelu i rekli daje zapravo riječ o rješenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je dopustilo trgovačkim društvima koja se bave gospodarskim uzgojem slatkovodnih riba uklanjnje jedinki velikog vranca u svrhu smanjenja velike gospodarske štete na ribljem fondu u ribnjacima.

Pozivaju se pritom na kvote koje  je odobrila Europska komisija, a prema kojima je dopušten odstrel do čak deset posto zimujuće populacije.

U Hrvatskoj je monitorin-gom procijenjeno da trenutačno živi 12 tisuća jedinki kormorana. Vjerojatno ih ima i više a preko HM1_5972zime sa sjevera Europe dolazi još nekoliko tisuća ptica. Na području cijele Hrvatske odobren je odstrjel 1200 jedinki kormorana, od čega polovica otpada na ribogojilišta, a polovica na rijeke i jezera. Na području Koprivničko-križevačke županije dozvoljen je odstrjel 60 jedinki kormorana. Takav pristup rješavanju problema kormorana primjenjuje se u sve više država Europe zbog šteta koje ta ptica nanosi rijekama i jezerima. U Češkoj je dozvoljen odstrel 10 % populacije, u Mađarskoj samo u nacionalnim parkovima koji to zatraže, U Bosni i Hercegovini samo u Entitetu Republika Srpska dok su Slovenci dozvolili odstrel 139 komada.
Kormoran ili veliki vranac (Phalacrocorax carbo) je ptica koja se isključivo hrani ribom iz rijeka, jezera i ostalih voda. Može dostići težinu do 5 kg. Osim hranjenja često ubija i ribe koje zbog veličine ne može pojesti. Ribu lovi roneći na dubine veće od 10 metara ako je potrebno. Živi i organizirano lovi u jatima koja znaju brojiti od nekoliko desetaka pa do nekoliko stotina komada. Ubijanje ribe od strane kormorana u ovo doba godine opet je na samome vrhuncu, nažalost. A pogoduje im toplo vrijeme jer površina voda nije zaleđena. Kormorani prilikom selidbe zimuju u Hrvatskoj i regiji te je njihov broj u ovo vrijeme mnogostruko povećan.

Razlog tome je ekspanzija populacije kormorana u Europi jer je u nekim zemaljama zaštićena vrsta ptice u posljednjih desetak godina izrazito je narasla. U porodicu kormorana spadaju morski vranac kojem je lovni teren more i mali vranac (Phalacrocorax pygmaeus) kojeg sve češće ribolovci viđaju na slatkim vodama diljem regije. Ribolovni tereni posebno uz rijeku Dravu i Muru te sva jezera u kojima ima ribe je na udaru ove zakonom zaštićene pošasti. Pošteđene nisu ostale niti zemlje u okruženju.
HM1_6486Kormoran u prosjeku dnevno pojede oko 0,5 kg ribe. Problem je u tome što puno ribe napada i ubije jer je sklon prežderavanju iako je ne može progutati. Ribu najčešće ubija udarcem oštrog kljuna ostavljajući ribi otvorene rane od kojih može uginuti od infektivnih bolesti. Jedan kormoran na godinu pojede ili uništi oko 400 kilograma ribe.

Nema prirodnih neprijatelja osim čovjeka. Čovjeku na prostorima Hrvatske je Zakonom o zaštiti prirode i proizašlim pravilnicima, Crvenom knjigom ptica (DZZP) i EU Direktivom o zaštiti ptica zabranjen odstrel te ptice od 1979. i od tada se razmnožila u enormnim količinama a što se sada mijenja zbog reguliranja prirodne ravnoteže. Osim ribe ugrožena je, primjerice, i vidra koja se hrani ribom, te brojna staništa koja kormorani potpuno unište, od drveća do bilja. Njihov izmet uništava drveće i travu koji se potpuno osuše
Ribe koja uništava su ugrožene vrste riba poput deverike, bolena, jeza, potočne mrene, karasa, mladice, jeza, potočne pastrve, plotice i nosare te i Hrvatsku endemsku vrstu, mekousnu pastrvu.

 

 

HM1_5992

HM1_5871HM1_6506

HM1_5973 HM1_5975