Zagađen potok Gliboki kod Torčeca

Vijesti

Nakon što su mještani Torčeca u petak ujutro primijetili da je potok Gliboki u Torčecu crne boje i pun pjene na noge su dignute sve moguće službe. Iako se sumnjalo  na zagađenje  od neke farme koje dolazi potokom Segovina na kraju je utvrđeno da zagađenje dolazi u Gliboki kanalom iz Piškornice. Nakon toga na odlagalištu otpada  Piškornica uskoro su se pojavili inspektori i policija.

Nažalost, ovaj ekološki incident se naposljetku pokazao ozbiljnijim nego što se u početku sumnjalo jer zagađenje dolazi u Gliboki kanalom iz Piškornice. Ovaj ekocid mogao bi biti prava katastrofa, pokažu li se opravdanim sumnje da postoji velika vjerojatnost prisustva teških metala u vodi.

 Iz Sanacijskog odlagališta Piškornica poručuju da je oko 12.30 sati djelatnik Hrvatskih voda uz asistenciju policijskih službenika Policijske uprave koprivničko-križevačke izvršio je neposredan nadzor rada odlagališta.

Prema neslužbenim informacijama slijedom dojave građana o zamućenju potoka Gliboki izvršen je na više lokacija uviđaj Hrvatskih voda i policije s ciljem utvrđivanja potencijalnog izvora onečišćenja. Jedan od uviđaja izvršen je i na lokaciji odlagališta otpada Piškornica od strane zaposlenika Hrvatskih voda. Neposrednim uvidom na licu mjesta utvrđeno je da nivo procjednih voda u sabirnim lagunama odlagališta nije dosegao kritičnu razinu te da nema prelijevanja procjednih voda u okoliš – istaknuli su.

Dodali su da je zaposlenik Hrvatskih voda, koji je sudjelovao u neposrednom nadzoru odlagališta, o svom današnjem nalazu obavijestio i nadležnog vodopravnog inspektora koji će preuzeti nastavak i vođenje vodopravnog inspekcijskog nadzora odlagališta Piškornica i drugih lokaliteta koji se mogu dovesti u vezu sa zamućivanjem potoka Gliboki.

Po primitku zapisnika vodopravnog inspektora i okončanja ovog postupka tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište odmah će izvijestiti javnost – naglasili su.

 

Uskoro su se na odlagalištu pojavili inspektori i policija. Još se ne zna što su točno ustanovili.

Mladen Ružman, direktor Piškornice, kaže da je upoznat sa situacijom, ali čeka službenu potvrdu