Važne obavijesti o korona virusu – mjere će biti sve rigoroznije

Vijesti

Vlada apelira na ljude da ne putu izvan Hrvatske, ako nije nužno. Također, za one koji bi se željeli vratiti u Hrvatsku iz kritičnih zemalja, poruka je da moraju biti svjesni da će završiti na 14 dana u izolaciji. Kazne za prvi prekršaj izlaska iz samoizolacije bit će 8000 kuna, a ukoliko se ponovi prekršaj i do 120.000 kuna!!!

–> Stožer ovim putem još jednom upućuje apel svim građanima da budu mirni te da ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da ih prijave na broj Županijskog centra 112 kako bi se adekvatno reagiralo i djelovalo na vrijeme.

Tijekom samoizolacije nemojte napuštati dom.

–> Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva:

  • povišena tjelesna temperatura,
  • kašalj,
  • kratkoća daha,
  • otežano disanje,
  • grlobolja,
  • slabost

javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus. Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

“Više od 80 posto oboljelih, a po nekim spoznajama 85 posto oboljelih ima blagu sliku. Starijim osobama, pogotovo onima iza 65-70 godina se posebno preporuča da prilagode svoje aktivnosti novim okolnostima. Neka izbjegavaju javni prijevoz, javni transport, odlaske kod liječnika i u trgovine.

  • Otkazuju se sva javna okupljanja, posebno skupovi sa 100 i više ljudi
  • Nema predstava, skupština, bazena, pogrebi samo u krugu uže obitelji
  • Zatvoreni su vrtići, škole, fakulteti
  • Vlada je ograničila rast cijena pojedinih proizvoda (brašno, mlijeko, mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun)

—> Ne primajte goste tijekom samoizolacije, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština.

–> Ako imate ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima svedite kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavajte tjelesni kontakt i održavajte razmak od 2 metra s osobama s kojima morate kontaktirati.

Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti možete pročitati na  mrežnim stranicama HZJZ-a https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ te dobiti od izbranog liječnika i teritorijalno nadležnnog epidemiologa.

TKO MOŽE BITI ZARAZAN?

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna i 1-2 dana prije početka bolesti. Svrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti imate minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji.

Dežurne brojevi  epidemiologa u Koprivničko-križevačkoj županiji:

Ako ste boravili u epidemijom zahvaćenom području u zadnjih 14 dana molimo Vas da se javite telefonom epidemiolozima u Koprivničko-križevačkoj županiji i to: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira da li imate smetnje slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor) ili nemate.

Redovito provodite mjere prevencije:
– održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
– koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
– izbjegavajte dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama,
– održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
– izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
– izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama,
– izbjegavajte kontakt s bolesnim ljudima, pogotovo ljudima koji kašlju,
– putovanja u epidemijom zahvaćenom području svedite na najmanju moguću mjeru,
– gdje god putujete, pridržavajte se općih pravila o higijeni ruku i hrane