Traži se naj ulov Podravine i Prigorja

Vijesti

Naj ulov Koprivničko-križevačke županije naziv je projekta koji je pokrenuo županijski Športsko ribolovni savez u suradnji s Turističkom zajednicom županije. Riječ je o natjecanju koje će početi 1. travnja, a trajati do 31. prosinca. Sudjelovati mogu zainteresirani ribolovci iz svih krajeva Lijepe naše i inozemstva.

– Natjecanje je zamišljeno tako da ribolovac ribu koji ulovi mora izmjeriti, vagati i fotografirati. Uz to, obavezan je i svjedok koji će to potvrditi. Ispuni se jedan obrazac koji se mora predati uz fotografiju. Ribočuvar će također svojim potpisom morati potvrditi ulov kod ulova kapitalnih primjeraka riba. . Deset je vrsta ribe koje će ulaziti u obzir za natjecanje, a to su šaran, štuka, som, smuđ, bolen, mrena, grgeč, linjak, deverika i plotica. Tri najveća odnosno najteža ulova bit će prigodno nagrađena – objasnio je Ivan Petak, predsjednik županijskog ŠRS.

Dodao je da se u posljednje vrijeme primjećuje po prodanim dnevnim dozvolama povećanje dolazaka ribolovaca i to iz Austrije, Njemačke, Češke, Švicarske te okolnih mjesta.

– Naša Drava je Europska Amazona, duga čak 65 kilometara. Tu je i Šoderica, Jegeniš, Ješkovo i Mura. Vode su bogate ribom stoga ne čudi da su ribolovci to prepoznali. Inače, Savez broji 2790 članova, godišnje se na našim vodama poribljava oko 20 tona ribe – kazao je Petak.

Zdravko Mihevc, direktor TZ Koprivničko-križevačke županije kaže da je cilj ovog projekta povezivanje turizma i ribolova te popularizacija športskog ribolova.

-Naša županija u tom segmentu ima velikih potencijala koji nisu dovoljno iskorišteni. Želja nam je da ova aktivnost postane tradicionalna i vjerujem da ćemo u tome uspjeti – kazao je Zdravko Mihevc.

Projekt je podržao i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

– Ovo je nastavak nekadašnjeg projekta sličnog sadržaja kojeg smo zbog ograničenja u zakonu morali modificirati. No, dostojna je zamjena – kazao je župan Koren.

Spomenimo i to da se godišnje proda oko 1300 dnevnih dozvola na vodama svih ovlaštenika pa se nadaju u ŠRS da će ovaj projekt doprinijeti povećanju tog broja.