Traže se izmjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu – odvajanje rekreativnog i sportskog ribolova

Vijesti

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković iz Kluba Socijaldemokrati ponovno je pokrenuo raspravu nakon nekoliko mjeseci bez rasprava o dozvolama i cijenama. Upozorio je na  ‘pretjeranu naplatu’ dozvola i dodatnih naknada za rekreativne ribolovce u Hrvatskoj najavivši upućivanje u saborsku proceduru zakonskih izmjena kojima bi se to promijenilo.

U Hrvatskoj je komplicirano i skupo biti ribič, dosta je birokratizacija, komplikacija i debele naplate uživanja nečega što bi trebalo biti zajedničko dobro, poručio je Hajduković na konferenciji za novinare u Saboru.

Kako je naveo, uživanje u prirodi uz vodu u Osijeku košta primjerice 127 eura godišnje u što ulazi ribički ispit, identifikacijska isprava ribiča, godišnja ribolovna dozvola čija cijena varira i članska iskaznica. No i nakon svih tih troškova ne možete ribariti na miru.

S dozvolom iz Osijeka ne možete riboloviti primjerice u Baranji, s druge strane Drave, niti na bilo kojem drugom području osim na onom na kojem ste kupili dozvolu od ovlaštenika ribolovnog prava, pa ako želite riboloviti izvan Osijeka to će koštati dodatnih 80 eura ili primjerice u đakovačkom kraju dodatnih 120 eura, pojasnio je Hajduković.

Napomenuo je da u Osiječko-baranjskoj županiji postoji šest ovlaštenika ribolovnog prava, a u cijeloj Hrvatskoj 127.

“Zašto Ministarstvo poljoprivrede godinama dozvoljava ovakav kaos”, upitao je Hajduković i najavio upućivanje u saborsku proceduru izmjena Zakona o slatkovodnom ribarstvu, s tri cilja.

Prvi je da se kupnjom jedne ribolovne dozvole može rekreativno riboloviti na svim otvorenim vodama odnosno tekućicama u Hrvatskoj, drugi je da najmanje područje ovlaštenika ribolovnog prava bude županija i da im se broj ograniči na 21, a treći da se jasno razgraniči sportski i rekreativni ribolov.

“Nedopustivo je da rekreativni ribolovci financiraju sportski ribolov, to ne postoji ni u jednom sportu i zato je potrebno napraviti jasno razgraničenje i osloboditi rekreativce svih nepotrebnih nameta”, zaključio je Hajduković.