‘Povijest rijeke Drave – poveznice među regijama’ naziv je međunarodnog stručnog skupa što je održan u Koprivnici.

Vijesti

Izvor: kckzz.hrZahvaljujući financijskoj potpori Koprivničko-križevačke županije od 18.000 kuna i Saveza Alpe Adria od 2.500 eura, Povijesno društvo Koprivnica i Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju mogu organizirati dosad najveći znanstveni skup o rijeci Dravi u Koprivnici.
— Sudionici će imati prilike čuti kvalitetne referate iz gotovo svih država kroz koje teče rijeka Drava, dakle iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Izuzetak je Italija jer je, iako izvire u Južnom Tirolu, Drava tamo periferna rijeka — najavio je prof. Hrvoje Petrić te dodao: — Na znanstvenom skupu koji će trajati dva dana bit će 32 sudionika koji će referirati 27 tema.

Osim znanstvenika iz znanstvenih institucija, referate su pripremili i nezavisni istraživači. Najbolji od referata bit će iduće godine objavljeni, a hoće li to biti u časopisima ili u posebnom zborniku, ovisi prvenstveno o raspoloživu novcu kojega trenutno ima samo za održavanje znanstvenog skupa.

A koliko je ovaj skup važan za našu regiju i ovdašnje znanstvenike, ocijenio je akademik Dragutin Feletar: – Mi moramo plasirati Podravinu i ovdašnje znanstvene potencijale u znanstvene krugove, a time i u društvo u cjelini. Podravina to zavrjeđuje, Podravina ima i veliku povijest i velike prirodne osebujnosti, a bogme i kadrove koji to mogu ostvariti.

Mi Podravci imamo specifičan osjećaj pripadnosti rijeci Dravi, podsjetio je akademik Feletar i potkrijepio to vlastitim sjećanjem: — Nekad su ljudi rekli „Drava je naša mati“. Ja sam odrastao na obali Drave u Legradu, Velikom Otoku, Dobravi pa dobro znam te prilike. Živjelo se na Dravi i od Drave. Tu je bio brod, ribe, zlato, splavarstvo, trgovina ribom, šajkaši koji su vozili robu Dravom, a i vrbova šiba od koje su se radile košare. Čak kad je i poplavila, rekli smo „naša Drava“. Iako nas je „pljusnula“ ipak je davala više darova nego što ih je oduzimala.

Premda u drugim regijama kroz koje teče Drava stanovnici ne dijele naš podravski osjećaj pripadnosti, svejedno su se rado odazvali pozivu na znanstveni skup. dr3Osobito su oduševljeni bili u Savezu Alpe Adria koji je za održavanje skupa izdvojio 2.500 eura, istakao je voditelj županijskog Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek te najavio da na skup dolazi i glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner koji ujedno predstavlja i svoju pokrajinsku vladu.

Za razliku od drugih, znanstveni skup o Dravi u Hotelu Podravina otvoren je svoj zainteresiranoj javnosti. Osim izlaganja referata, predviđena je i ekskurzija na Dravu, konkretno u Legrad na ušće Mure u Dravu te na Botovski most, a službeni jezici skupa su hrvatski i engleski.

Program znanstvenog skupa možete vidjeti ovdje (PDF).

Izvor: www.kckzz.hr